Santol – ljekovito “pamučno voće”

Santol je tropsko voće neobičnog izgleda koje u Jugoističnoj Aziji, odakle potiče, nosi epitet “pamučno voće” ili “kisela jabuka”.

Veoma je ljekovito, plod se jede sirov, a koristi se i kao dodatak jelima. Na Filipinima se od njega pravi poznato jelo Bikol (santol se skuha u kokosovom mlijeku sa komadima svinjetine), a na Tajlandu se koristi kao dodatak “som-tam” salati koju je CNN 2011. godine svrstao u top 50 najukusnijih jela na svijetu.

Ova zdrava voćka ima okrugli smeđi plod koji je iznutra bijeli, sadrži sjemenke i ima ukus sličan kašastoj jabuci. Veoma je ukusan, a obiluje vitaminima, mineralima, proteinima, kalcijumom, fosforom, gvožđem. Pomaže kod nadimanja, dezinterije, smanjuje temperaturu, jača imunitet.

Od njega se mogu praviti slana jela, a koliko je popularan u tropskim krajevima govori i podatak da se tamo koristi kao kormpir kod nas. Ipak, prava riznica vitamina je ako se jede svjež. Od njega se može praviti džem, žele, slatko, kokteli; ako se pomiješa sa kokosovim mlijekom, to je najpoznatiji koktel od santole.