Sanjate li? Odgovor može bitno utjecati na vaše zdravlje

Ako je vaš odgovor na ovo pitanje ne sanjam baš niste jedini, jer prema najnovijoj studiji 32 posto ljudi tvrdi da mjesečno sanjaju tek jednom.

Činjenica da ne sanjate govori o kvaliteti vašeg sna, a nedostatak snova može biti opasan. Prema doktoru Rubinu Naimanu sa sveučilišta u Arizoni Amerikanci sanjaju manje nego ikad prije. Snovi su važni jer su bitan dio psihičkog zdravlja, ističe Naiman za Men's Health. Snovi su najčešće proizvod spavanja u REM fazi, u ciklus spavanja u kojem je mozak najaktivniji i tada najvjerojatnije nastaje najviše snova. Ako nemate snova, tvrdi Neiman, to znači da tijekom spavanja niste dovoljno vremena u REM fazi, a to znači da vam je san nekvalitetan.

Zašto se ovo događa? Neiman tvrdi da pritisci suvremenog doba i društva, stres na poslu, alkohol, lijekovi i sveprisutnost elektronskih uređaja uništili su naše spavanje i snove. Neiman kaže kako nedostatak REM faze povećava rizik od depresije, poteškoće s pamćenjem, pretilost i niz drugih problema. Njegove tvrdnje da Amerikanci ne spavaju i ne sanjaju dovoljno imaju svoje uporište i u podacima i rezultatima istraživanja koja su pokazala da Amerikanci spavaju manje od preporučenih sedam sati i da su posljedice toga slabljenje imuniteta i višak kilograma.

Patrick Fuller, neurolog koji se specijalizirao za istraživanje spavanja izjavio je za Men's Health kako su neka od istraživanja vezana za REM fazu spavanja neuvjerljiva. – Sumnjam u bilo kakve specifične tvrdnje o REM spavanju, jer njegova funkcija nam je još zagonetna. Imamo određene podatke koji potvrđuju da je REM faza važna za pamćenje, a s druge strane istraživanja su pokazala da i osobe koje ne ulaze u REM fazu sna nemaju problema s pamćenjem – kaže Fuller. Stručnjaci za san još nisu uskladili svoja mišljenja o REM fazi sna, ali nema dvojbe da je dobar i kvalitetan san važan za zdravlje, piše Večernji list.