Sanja G. iz Splita: Umjesto DA, na vjenčanju je izgovorio NE i nestao bez traga!

Najsretniji dan u mom životu pretvorio se u noćnu moru tog trenutka kada me vjerenik ostavio pred matičarom.. S bidermajerom u rukama, okružena svatovima, prijateljima i rodbinom, osramoćena, izgubljena. Slijedeće čega se sjećam je da sam bila u svojoj sobi okružena svojom i rodbinom mog vjerenika.

Kada Radetinac

Kako sam samo čekala dan mog vjenčanja, dan kada sam trebala biti najsretnija žena na svijetu. Svaka djevojka još od malih nogu sanja taj trenutak.Čeka svog princa na bijelom konju, mašta o djeci i sretnom životu. Ali, život nije bajka. Život je stvarnost, a bajka trenutak sreće.

Kada sam bila najsretnija, doživjela sam razočarenje i bol.

Koliko smo se samo voljeli i koliko je bila velika naša ljubav. Noć prije našeg vjenčanja, organizovali smo za naše prijatelje momačko i djevojačko veče. Bili smo nasmijani, sretni, a moj vjerenik veseo i jedva je čekao da svane zora, da postanem njegova supruga.

Sretna sam otišla kući, a noć provela napola budna od uzigranih leptirića koji su se rojili pri dnu mog stomaka. Zoru sam dočekala budna, u glavi redajući redoslijed obaveza. Prvo frizura, pa vjenčanica, pa šminka. Ne, vjenčanica zadnja. Ili frizura zadnja? Nisam se mogla odlučiti.

A onda, kako je dan odmicao, sve je išlo glatko. Kuma se pojavila prva. Okupila se i rodbina, muzičari. Stigla je i torta, komšiluk je oko kuće pravio veselu graju.

Ubrzo su i svatovi došli po mene, a ja sam krišom virila kroz prozor. Vidjela sam da je moj vjerenik ljut, cvenio se u licu, nervozno pogledao na mobitel, brisao znoj sa čela.

Pitala sam njegovu sestru šta se dešava. Ona je isto bila u čudu kao i ja. Rekla je da je takav od buđenja. Nevoljko se spremio i krenuo na svoje vjenčanje.

Svi smo to pripisivali tremi, a nismo svi isti – govorila mi je njegova tetka, sigurno se trese od slatkog straha što stupa u brak.

Meni je neki unutrašnji glas govorio, da nešto nije uredu, ali sam se tješila da su to svadbene muke. I onda je došao čas kada smo stali pred matičara. O, Bože, kad se samo sjetim…Ceremonija je krenula, kada smo trebali razmijeniti prstenje, on je rekao da ne želi da stupi u brak sa mnom.

Najsretniji dan u mom životu pretvorio se u noćnu moru tog trenutka kada me moj vjerenik ostavio pred matičarom. S bidermajerom u rukama, okružena svatovima, prijateljima i rodbinom, osramoćena, izgubljena. Slijedeće čega se sjećam je da sam bila u svojoj sobi okružena svojom i rodbinom mog vjerenika.

Onesvijestila sam se u matičnom uredu, a od tog dana prošli su mjeseci da se sa njim nisam čula. Otišao je kod rodbine u Livno i nije želio da se vraća. Nikome nije bilo jasno šta se sa njim dogodilo, kako je postao druga osoba preko noći. Pala sam u depresiju, borila se sa ružnim mislima i od srama nisam izlazila dugo, dugo u grad.

Mojoj majci je bilo teško da me gleda kako patim, pa je predložila da odem u Sarajevo kod Kade Radetinac. Došli smo kod nje, a ona mi je rekla da je moj vjerenik pod crnom magijom. U noći kada smo obilježavali njegovo momačko, a moje djevojačko veče, crna magija u vidu menstrualne krvi stavljena u piće i on je to popio. To je uradila drugarica koja nije mogla podnijeti da nas dvoje budemo skupa.

– Zato on nije mogao ni biti blizu mene i zato se ne vraća u grad, jer još me voli ali ne može biti sa mnom, rekla mi je Kada.

Obećala mi je pomoći, a ja u tom momentu joj nisam povjerovala. Poslije svega što mi se dogodilo u životu, ljudima sam prestala vjerovati. Ipak, ona je pokazala svoju moć. Nakon sedam dana moj momak me nazvao i htio da se nađemo na kafi. Pomirili smo se i vjenčali ovog puta bez zvanica. Ipak sam ostala postiđena, no, ljubav je na kraju pobijedila – ispričala nam je Sanja u telefonskom razgovoru sa Maldiva, gdje provodi svoj medeni mjesec.

 

IZ KADINE RIZNICE MUDROSTI: Kako steći ali i sačuvati novac?

 

Kada Radetinac, iscjeliteljka vanrednih mogućnosti, čitatelje Aure nesebično savjetuje. Pročitajte ove vrijedne savjete i upozorenja, pazite da usljed neinformiranosti, sami sebi ne postanete najgori neprijatelj.

Davati i uzimati posudbe obavezno treba vršiti ujutro, jer uzimanje i davanje novca u večernjim satima vodi u propast – kaže jedna od narodnih predaja, i potpuno je istinita i potvrđena.

Domaćice ne trebaju posuđivati komšinicama hljeb i sol, jer berićet (novac) može otići u drugu kuću.

Da bi u kući bilo novca, metlu treba držati u ćošku, ručicom okrenutom nadolje.

Od gazde (šefa) ne treba tražiti povišicu nadnice (plaće) u srijedu.

Ne posuđujte novac u ponedjeljak, ne pozajmljujte ga drugima u utorak i ne vraćajte dug u petak. Davati i uzimati posudbe obavezno treba vršiti ujutro, jer uzimanje i davanje novca u večernjim satima vodi u propast. Trudite se da ne tražiti posudbe, a češće dajite, jer davanjem slutite dolasku još veće nafake. Dobro se trostrukim dobrim vraća!

Džepove odjeće koja se odlaže u ormar u vrijeme promjene godišnjih doba treba napuniti sitnim, papirnatim novčanicama. Novac ne voli šuplje džepove ili otpalu dugmad.

Nikada ne treba držati novčanik prazan. Treba u njemu biti makar sitniš u kovanicama. Sav novac mora biti glavnom stranom okrenut prema gazdi. U najmanjoj pregradi čuvati najsitniju novčanicu savijenu u trokut. U novčaniku treba biti i “sretna novčanica” (prva zarađena ili dobivena od dobrog čovjeka, ili od nekog uspješnog posla i sl.). Tu novčanicu ne valja potrošiti – ona je “hamajlija sigurnosti!”

Samo pošteno zarađen novac ostaje u kući i samo on može donijeti sreću i blagostanje domaćinu i njegovoj čeljadi.

Novac bježi iz vaših ruku ako je zarađen kockanjem, igrama na sreću, nepoštenom zaradom, nađen, pocijepan… Takav novac ne donosi sreću i ne treba ga zadržavati u novčaniku. Podijelite ga sirotinji ili brzo potrošite!