Sanela K. iz Sarajeva: DJEDOVA KLETVA NAS JE SVIJU UNIŠTILA!

Moj se dedo naime bunio što mu je sin otišao u Sarajevo na studije. Kad je diplomirao, prvo što je uradio, moj je otac otišao svom ocu, a mom dedi i istukao ga toliko da je ovaj završio u bolnici.

– Od rođenja sam bila žrtva nekih negativnih energija, prokletstva. To zlo u meni privlačilo je drugo zlo, pa me tako maltretirao ko je stigao. Za mene su svi govorila ona hudnica, jadnica. Otac, mati, djed, nana, komšije, drugarice iz škole, ko je stigao, na meni se iživljavao. Zlo je stalo tek u mojoj 45. godini, sa danom kad sam upoznala Ninu Zuko!

Taj dan je moj novi rođendan. Za mene poslije Boga samo Nina postoji, niko više. Svi su mi samo bol nanosili, tukli me, iskorištavali, mučili, ponižavali, silovali i dušu i tijelo – ovako je započela svoju ispovijest za naš magazin Sanela K. iz Sarajeva.

Njen puni identitet poznat je novinarima Aure. Tek nakon pomoći koju je dobila od Nine Zuko, Sanela je progledala, skinula veo patnje s očiju, ugasila mrak i smogla snage da se suoči s prošlosti i progovori o njoj.

 Cirkuski život

–  Otac je bio akademski građanin, kao profesor je predavao na jednom fakultetu. Vječito je bio nezadovoljan s nas troje djece. Iako je imao novca, nikad nam nije kupio ništa vrijedno, igračke i slatkiši bile su misaone imenice. Odjeću smo naslijeđivali jedno od drugog, čak su brata tjerai da nosi moje stvari i tako u krug. Tukli su nas za svaku sitnicu, mene najviše. Govorili kako se nismo trebali ni roditi. Majka, iako je tukao i nju, aminovala je očeve riječi i postupke.

– Sav taj cirkus me natjerao na bijeg. Sa 17 godina sam pobjegla u Makedoniju kod tetke. Tu upoznajem prvog muža i s njim odlazim u Kanadu.

Nina Zuko

– No, dešava se repriza onoga od čega sam pobjegla. Muž je pio, tukao me, za našeg sina govorio da je kopile i da mu je otac sam bog zna ko. Jednom me svezanu bacio u podrum. Nakon 36 sati, uplašena, sama i očajna, uspjela sam se odvezati i pobjeći s djetetom. Našla sam utočište kod djevojke njegovog prijatelja, jedino sam te ljude i znala. Dvije noći kasnije, njen me momak silovao pod prijetnjom noža. Potom je otišao da derneči uz drogu i alkohol. I odatle sam pobjegla.

Nesretnu ženu nije imao ko saslušati ni razumjeti. Vratila se nazad u Bosnu, kod nane.

– Sa sinom od tri godine, pokušavam pokupiti krhotine života, sastaviti ih i krenuti iznova. zapošljavam se na recepciji jednog hotela, gdje upoznajem novog muža. Ah, idila je kratko trajala. Vrijeđao me, omalovažavao, ponižavao, na kraju razvod predložio.

– U svim tim belajima, dolazim i do Nine.

– Vrijeme je da budeš srećna – kazala je, redajući karte predamnom.

 Svemoćne karte

– Sve je vidjela u kartama, oca nasilnika, loše muževe, onog silovatelja. Vidjela je i novi brak, još jedno dijete i veliku sreću. Kontaktirala je svoje saradnike iz Meke, oni su radili na mom slučaju i otklonili prokletstvo staro decenijama. Ninine riječi mi je i nena potvrdila. Moj se dedo naime bunio što mu je sin otišao u Sarajevo na studije. Kad je diplomirao, prvo što je uradio, moj je otac otišao svom ocu, a mom dedi i istukao ga toliko da je ovaj završio u bolnici. Policija je privela mog oca koji je zatvor izbjegao povukavši neke veze. moj djed ga je kleo, pričala je nena, po 1000 puta na dan. Prokletstvo zaista postoji i loša karma koju sam ja navukla na sebe rođenjem. Možda bi Nina mogla i mom ocu pomoći da se riješi bijednog života ali, što se mene tiče, on ne zaslužuje pomoć. Ko god digne ruku na roditelja, neka očekuje patnju….

Komentari

komentara