Samopregled dojke, otkrijte bolest na vrijeme!

Dijagnoze o različitim oboljenjima, posebno ako je riječ o onim u odmaklom stadiju, ljudi najčešće dočekaju s iznenađenjem usljed činjenice da se bolesti često razvijaju u organizmu bez nekih vidljivih simptoma. Takav je bio slučaj i s bh. književnicom Martinom Mlinarević Sopta, kojoj je prije nešto manje od mjesec dijagnostificiran malignitet na dojci. Martina je ovu vijest obznanila na svom Facebook profilu i pritom apelirala na sve žene da se na vrijeme pregledaju.

– Dragi moji prijatelji, vazda brutalno iskrena pa tako i sada, da vas izvjestim da s iznenadnom i šokantnom dijagnozom maligniteta na dojci krećem danas na put neizvjesnosti i borbe izvan zemlje, a koji će uključivati operaciju i popratne terapije za dokrajčit ovo go..o. Htjedoh samo da lično saopćim razlog mog budućeg izbivanja, a i da znate ako vam po komšiluku možda stigne vijest da mrijem, da to nije tačno, jer ovakvim likovima nije zgodno ni umrijeti – istakla je Sopta.

Zahvalila se ljekaru Alenu Humačkiću, porodici i prijateljima te zamolila djevojke i žene da ostave novac za ultrazvučni pregled dojke umjesto za neki komad odjeće, piše Azra.

– Ispregledajte dojke, jer bez ikakve prijašnje porodične anamneze, bez kvržice i ciste, a samo s pojavom iscjetka prije 20-ak dana, moj život se izvrnuo naopačke. Otiđite se pregledati, još danas. I čuvajte se silno. Također se izvinjavam za kašnjenje knjiga u ovom proteklom razdoblju svima koji su naručili, kao i u narednom, te molim za razumijevanje. Povlačim se u mir i sigurnost rova koji će mi trebati za ovaj fajt. Znam da zvučim ko biva hrabro, a znam da me znate. Zato pogurajte u mislima koji atom snage ovom plački. A kad se vrnem napravit ćemo najjaču bezsisnu feštu ikad, obećajem – napisala je Martina na svom Facebook profilu.

A ono što treba znati je da rano otkrivanje oboljenja, u ovom slučaju karcinoma dojke, može da doprinese ne samo lakšem, nego stoprocentnom izlječenju. Doktor Željko Pavlović, ginekolog i onkolog,  govori nam o tome koliko je redovna kontrola dojki bitna, u kojoj dobi se preporučuje kao i o tome koliko često treba obavljati ovu vrstu pregleda.

Kada je vrijeme da osoba ode na prvi pregled dojke?

– Prvi pregledi se preporučuju već u pubertetu s rastom dojki. Naime, od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promjena. Uobičajene promjene u dojci, koje su uglavnom dobroćudne, jesu otvrdline, bol i sekrecija iz bradavica. Naprimjer, da li su vam dojke pred menstruaciju natečene i bolno osjetljive? Ukoliko jesu, vjerovatno imate ciklične promjene, stanje koje pogađa 50 posto žena – ističe doktor Pavlović.
Međutim, dodaje da, ukoliko se misli na prevenciju karcinoma dojke, onda se prvi pregledi preporučuju oko 35. godine, u slučaju kada je bliskom srodniku, naprimjer sestri, majci ili majčinoj sestri dijagnostificiran kancer dojke, onda pregledi počinju s 25 godina. 

Da li starija osoba treba češće ići na preglede?

– S godinama raste i vjerovatnoća obolijevanja od karcinoma uopće, pa tako i karcinoma dojke. Pregledi počinju s 35 godina, i to jednom godišnje pregled ultrazvukom, dok se mamografija kao preventiva započinje s 45 godina. Naravno, ukoliko se na nešto posumnja, ovi pregledi se obavljaju i ranije.

Šta se u pogledu pregleda preporučuje osobama koje u porodici imaju nekoga oboljelog od raka dojke?

– Maligna bolest u porodici, bližoj i daljoj, uvijek treba izazvati oprez. Genetski potencijali su nesumnjivo bitni, ali od faktora sredine i stila života zavisi da li će se razviti ili ne. Svega 10 posto malignoma je nasljedno, a 90 posto stečeno. Danas postoje testovi na BRCA1 i BRCA2 gene koji su bitni u nastanku i razvoju karcinoma dojke i jajnika. Nosioci ovih mutiranih gena moraju biti značajno oprezniji prema svom organizmu.

Na koji način osoba može sama sebi pregledati dojke?

– Samopregled dojke radi se svakodnevno u kućnim uslovima. Svaka novonastala izraslina, promjena boje i teksture kože, uvučena bradavica, pazušne limfne žlijezde i tumefakcija razlog su za konsultaciju s ljekarom.
Postoji li nešto što može otežati proces samopregleda?
– Problem kod samopregleda su veće grudi, jer je mogućnost da se nešto uoči značajno manja, ne samo za laika već i za iskusne doktore.

Koliko je rano otkrivanje karcinoma dojke bitno u smislu njegovog liječenja?

– Rano otkrivanje karcinoma dojke je jako bitno, jer tada govorimo o stoprocentnom izlječenju. Što je stadij više odmakao, to je problem značajno veći. Današnji lijekovi i biološka terapija pokušavaju malignu bolest prevesti u hronično stanje i tretirati kao i druga hronična oboljenja.

Šta pacijentima savjetujete kada je riječ o brizi o dojkama?

– Najvažnija je primarna prevencija kao i znanje. To znači da žene moraju biti obaviještene o malignoj bolesti dojke već od školskih dana, pa nadalje putem predavanja, filma i medija. Sekundarna prevencija je već u domenu zdravstva i organizacije pregleda žena, što je često slabo organizovano. Zato uglavnom na pregled dolaze s odmaklom bolešću, a to je već poprilično kasno. Tercijarna prevencija podrazumijeva organizovano i kvalitetno liječenje.Pušenje i alkohol su već odavno poznati faktori rizika, te šećer u ishrani i gojaznost. Potrebno je voditi zdrav život.

Koja dobna skupina je najčešće podložna ovoj vrsti oboljenja?

– Dobna skupina od 45 godina pa nadalje je sve više izložena problemu ove maligne bolesti. Naime, što je žena starija raste problem zbog oslabljene imunobiološke snage organizma i mutacije ćelija čija regeneracija je oslabljena. Ali, ni mlađe žene nisu isključene od pojave karcinoma dojke u tridesetim. Ranije je to bila rijetkost, danas više nije.