Samo zdravi nokti su glatki i čvrsti!

Ko ne bi želio da ima zdrave, lijepe i njegovane nokte. Samo zdravi nokti su glatki i čvrsti, ujednačene boje. Niz poremećaja može utjecati na njihov izgled. Stoga, vaši nokti mogu upućivati i na vaše opće zdravstveno stanje. Mnogo toga možete učiniti kod kuće, prehranom i vanjskim liječenjem kojim se poboljšava izgled noktiju

Mast za zanoktice

U liječenju zanoktica, naročito gnojnih, koristi se mast pripravljena od dvije velike kašike sitno isjeckanog lista kupine, lista petrovca (Agrimonia eupatoria) i četiri velike kašike meda.

Sve se to izmiješa i ovom smjesom mažu bolna mjesta. Prsti moraju biti zavijeni tokom cijelog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja četiri dana.

Recept za čvrste nokte

Ako vam se nokti lome, držite ih deset minuta sedmično u posudi s blago mlakim maslinovim ulju. Ako se listaju, trljajte ih četvrtinom limuna. Nahranite ih jednom kapi maslinovog ulja svaki put kada skinete lak.

Izliječite gljivične infekcije

Kod gljivičnih infekcija, posebno je dobro čajevčevo ulje. Nanesite ga izravno na zahvaćeni nokat i kožicu ili pomiješajte pet kapi s istom količinom nevenovog ulja u dvije kašičice bademovog ulja pa utrljajte u nokte.

Savjeti za lomljive nokte

Lomljive nokte njegujte smjesom meda i mlakog biljnog ulja u jednakim omjerima te žumanca i kašičice soli.

Koristit će vam i kupka od pola čaše mlakog maslinovog ulja pomiješanog sa 15 kapi lavandinog ulja. Svako veče prije spavanja uronite nokte na nekoliko minuta u ovu kupku. Nemojte isprati, dovoljno je mekanom krpicom obrisati nokte i prste, gurajući kožicu prema korijenu nokta.

Nokte uronite u smjesu 2 – 3 puta u danu po 10 minuta. Na isti način možete upotrebljavati i mješavinu mlakog maslinovog ulja i limunovog soka.

 

 Dodatni savjeti

Ruke i nokti trebaju uvijek biti čisti;

Noktima je potrebno da budu izloženi zraku i sunčevoj svjetlosti, da ne bi požutjeli;

Nokti koji se listaju i lome, znak su neadekvatne ishrane i nedostatka vitamina.

 

error: Content is protected !!