Samo za žene: Ako ga nije briga za ove stvari, onda ga nije briga ni za tebe!

Svaka od vas se nekada suočila sa tipom muškarca koji je ne stavlja na listu prioriteta u svom životu, opterećuje svojim problemima i zanemaruje kao osobu, a onda i kao partnerku. Ali svaka je ipak htjela da ga promijeni, sačeka njegovo bolje izdanje i onda se za njega uda. Nemojte to raditi, jer nije vrijedno čekati nekoga ko se jednostavno nikada neće dovoljno potruditi. Zato vam donosimo listu stvari koje treba da ispuni prije nego se odlučite da kažete sudbonosno “DA”.

Razgovor u svim situacijama, naročito teškim

Ako on izbjegava teške teme ili površno pristupa razgovoru, odustanite od njega. Dovoljno ste zrele da shvatite kako je život prepun izazova koje će postaviti pred vas i za koje vam je potrebna podrška partnera. U vezi ste upravo iz tog razloga, da podržite jedno drugo u usponima i padovima. Zato, ako on izbjegava sad takve teme, nastaviće to raditi i kasnije. Pokušajte razgovarati s njim o tome, a ako se ispostavi da nema efekta, ne govorite DA, jer će vam kasnije biti žao.

Psihička spremnost na teške situacije

Ako je njegova priča takva da u teškim situacijama treba pauzu i vrijeme za sebe, vjerujte, on će takve stvari nastaviti raditi i u braku. Ako se ne može suočiti sa problemima, onda nije spreman za brak. Postavite izazove pred njega i testirajte mu ponašanje. Bude li odustajao svaki put, odustanite od njega, ali definitivno.

Odnos prema majci i drugim ženama

Osim ako njegova mama nije sklona zlostavljanju, nema razloga da je ne poštuje i ne odnosi se prema njoj i drugim ženama sa poštovanjem. Njegov odnos prema njima pokazuje kako će se odnositi prema vama.

Razgovor o važnim životnim stvarima

Ovo su oni teški, ali neizbježni, razgovori. To je osnova svakog braka. Šta on misli o sklapanju braka, želi li djecu, gdje planira živjeti? Morate znati na vrijeme možete li se uskladiti, jer jednom kada kažete DA, ova pitanja će se sama nametnuti, a onda će vam biti žao što niste na vrijeme razgovarali o njima.

Finansijska stabilnost

Vjerovali ili ne, finansije su na vrhu liste razloga razvoda. Ma koliko se vama činilo da je ljubav dovoljna, vjerujte da nije. Morate imati novac, što znači da trebate raditi. Ako ne oboje, jedno od vas sigurno treba. Možda ste vi sad u fazi kad je sve med i mlijeko, ali zamislite brak s njim i postavite sebi nekoliko pitanja. Možete li živjeti komforno? Smatrate li da će biti dovoljno novca za podizanje djece? Imate li gdje živjeti? Ako su svi odgovori ne, onda bi to trebao biti i vaš konačni odgovor.

Održavanje obećanja

Ako govori stvari kao što su: “Prestaću s tim”, a onda ne prestane, to je dobar pokazatelj da nije čovjek od riječi. Temelj njegove priče su obećanja, ali kada ih treba održati, tu zakaže. To se ne mijenja sa godinama i postaje samo gore, jer će odluke biti ozbiljnije, a samim tim i njihovo pridržavanje ili kršenje donosiće teže posljedice. Skinite ružičaste naočale već danas, jer kasno je da progledate u braku.

Psihička stabilnost

Možda se čini očiglednim, ali možete li reći da je psihički stabilan? Vuče li neke probleme iz prošlosti i nastoji li ih riješiti i kako? Budite iskrene prema sebi, jer govorimo o vašem životu. Ako je on nestabilan, to će se odraziti i na vas. Ako nije u stanju da bude stabilna osoba, prvenstveno radi sebe, onda će biti takav i u odnosu prema vama. Zamislite situaciju za deset godina. Hoćete li vi biti ona koja će biti stub vaše porodice i jedina podrška?

Životne vrijednosti

Ne morate vi imati iste životne vrijednosti, ali one bi se trebale barem u nečemu podudarati. Razmislite o tome, prije nego se odlučite na brak, jer njemu možda prevara nema isto značenje kao vama. A ako se ona dogodi u braku, biće kasno da shvatite kako neko od vas nije bio u pravu, jer će svako u brak donijeti svoju listu vrijednosti i vjerovanja. Veoma rijetko se desi da se ta lista mijenja.

Briga za vas i o vama

Ne samo ponekad, već uvijek. Ako ga trebate, on bi se trebao naći tu pored vas. Da se uvjeri da ste dobro, da vam pomogne i podrži vas. Ako nije, to vam je jasan pokazatelj da se ne možete osloniti na njega. Naravno da je nemoguće da je uvijek tu, jer ima i druge obaveze, ali ako niste na listi prioriteta, odustanite.

Iskazivanje emocija

Ne pristajte na kompromise. Ako nije u stanju reći dvije riječi, a još važnije, pokazati ih u svakodnevnom životu, ne očekujte da se to podrazumijeva, jer se emocije nikada ne podrazumijevaju. Ljudi koji ne mogu izraziti svoje emocije trebaju pomoć u svom životu. Naravno, ako ste nedavno započeli vezu ne očekujte to odmah, ali nakon izvjesnog vremena, emocije trebaju postojati. Zato sačekajte da se one rode i iskažu prije nego se vjenčate.

Bračna zajednica je jedna od najvažnijih u vašem životu. Trebate odlučiti razumno i reći DA samo onda kada se uvjerite da je to pravi i konačni izbor, koji veže vas i vašeg partnera do kraja života.