Volite čokoladu u svim oblicima?
Onda će vas oduševiti ovaj aromatični čokoladni kolač bez jaja.
Slijedeći naš recept, lako ćete ga pripremiti, čak i ako ste početnik u pripremi zdravih jela.
Čokolada i ekstra djevičansko kokosovo ulje daju ovom kolaču neponovljiv miris, dok pirovo brašno i chia sjemenke osiguravaju da bude vrlo lagan za probavu.
Potrebni sastojci za jedan kalup:
2 x chia zamjene za jaja*
70 g kokosovog šećera
3 manje banane, gnječene
100 ml kokosovog ulja
100 g bademovog brašna
120 g pirovog brašna
5 kašika organskog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
50 g tamne čokolade
1 banana
malo ulja za premazivanje
*Zamjena za jaja od chia sjemenki
Pomiješajte 1 jušnu kašiku mljevenih chia sjemenki s 3 supene kašike vode i ostavite u hladnjaku 15 minuta da se formira gelasta smjesa.
Priprema
Zagrijte rernu na 180 °C. Obložite kalup za pečenje masnim papirom. Najbolje bi bilo imati kalup dimenzija 10 x 25 cm, ali može biti i veći.
U multipraktiku zamjenu za jaje, šećer, banane i ulje izmiksajte do kremaste strukture.
Zatim dodajte prosijano brašno i ostatak suhih sastojaka (osim nasjeckane čokolade) pa zamijesite tijesto.
Izlijte polovicu smjese u kalup te po njoj pažljivo rasporedite komadiće sjeckane čokolade.
Sve to prelijte ostatkom tijesta.
Bananu uzdužno prepolovite pa polovice stavite na vrh smjese.
Premažite ih s malo ulja kako ne bi prilikom pečenja zagorjele.
Kolač pecite 35-45 minuta ili čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
Ovaj kolač možete čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 5 dana.