Samo za sladokusce: Čokoladni hljeb od banana i pirovog brašna

Volite čokoladu u svim oblicima?

Onda će vas oduševiti ovaj aromatični čokoladni kolač bez jaja.

Slijedeći naš recept, lako ćete ga pripremiti, čak i ako ste početnik u pripremi zdravih jela.

Čokolada i ekstra djevičansko kokosovo ulje daju ovom kolaču neponovljiv miris, dok pirovo brašno i chia sjemenke osiguravaju da bude vrlo lagan za probavu.

 

Potrebni sastojci za jedan kalup:

2 x chia zamjene za jaja*
70 g kokosovog šećera
3 manje banane, gnječene
100 ml kokosovog ulja
100 g bademovog brašna
120 g pirovog brašna
5 kašika organskog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
50 g tamne čokolade
1 banana
malo ulja za premazivanje
*Zamjena za jaja od chia sjemenki

Pomiješajte 1 jušnu kašiku mljevenih chia sjemenki s 3 supene kašike vode i ostavite u hladnjaku 15 minuta da se formira gelasta smjesa.

Priprema

Zagrijte rernu na 180 °C. Obložite kalup za pečenje masnim papirom. Najbolje bi bilo imati kalup dimenzija 10 x 25 cm, ali može biti i veći.

U multipraktiku zamjenu za jaje, šećer, banane i ulje izmiksajte do kremaste strukture.

Zatim dodajte prosijano brašno i ostatak suhih sastojaka (osim nasjeckane čokolade) pa zamijesite tijesto.

Izlijte polovicu smjese u kalup te po njoj pažljivo rasporedite komadiće sjeckane čokolade.

Sve to prelijte ostatkom tijesta.

Bananu uzdužno prepolovite pa polovice stavite na vrh smjese.

Premažite ih s malo ulja kako ne bi prilikom pečenja zagorjele.

Kolač pecite 35-45 minuta ili čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.

Ovaj kolač možete čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 5 dana.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!