Samo za ovaj mjesec: Recept za šarenu majsku tortu

Potrebno je:

  • 10 jaja
  • 12 kašika šećera, 14 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike brašna
  • 2 male kašike instant kafe

Za fil: 500 ml mlijeka, 2 kesice praška za puding od vanile

200 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g putera

Razbijemo jaja i odvojimo bjelanca od žumanca. Bjelanca izmutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Zatim dodamo mljevene orahe, brašno, prezlu, kafu i miješamo dok se sastojci ne sjedine.

Tijesto prebacimo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuharskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 250 ml mlijeka, dodamo šećer, vanilin šećer i promiješamo žicom za mućkanje. U preostalo mlijeko u menzuri dodamo 5 žumanaca, prašak za pudnig i promiješamo žicom. Neprekidno miješajući u provrelo mlijeko dodamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

U ohlađeni krem dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Odsječene dijelove patišpanja iskidamo na komade, dodamo u posudu sa filom i promiješamo. Prvu lentu promiješamo filom. Na fil stavimo drugu lentu i cijelu tortu premažemo filom. Dekorišemo komadima žele bombona, čokoladnim kuglicama i žele bombonama u formi kupina.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!