Potrebno je:
- 10 jaja
- 12 kašika šećera, 14 kašika mljevenih oraha
- 2 kašike prezle
- 2 kašike brašna
- 2 male kašike instant kafe
Za fil: 500 ml mlijeka, 2 kesice praška za puding od vanile
200 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g putera
Razbijemo jaja i odvojimo bjelanca od žumanca. Bjelanca izmutimo mikserom, dodamo šećer i mutimo dok se ne rastopi. Zatim dodamo mljevene orahe, brašno, prezlu, kafu i miješamo dok se sastojci ne sjedine.
Tijesto prebacimo u veću pravougaonu tepsiju obloženu kuharskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 250 ml mlijeka, dodamo šećer, vanilin šećer i promiješamo žicom za mućkanje. U preostalo mlijeko u menzuri dodamo 5 žumanaca, prašak za pudnig i promiješamo žicom. Neprekidno miješajući u provrelo mlijeko dodamo sadržinu iz menzure. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.
U ohlađeni krem dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini. Odsječene dijelove patišpanja iskidamo na komade, dodamo u posudu sa filom i promiješamo. Prvu lentu promiješamo filom. Na fil stavimo drugu lentu i cijelu tortu premažemo filom. Dekorišemo komadima žele bombona, čokoladnim kuglicama i žele bombonama u formi kupina.