Samo kašljite, zdravo je! Kašalj ima svoju svrhu i čuva nam zdravlje!

Kada nas uhvati kašljanje, uglavnom se zbog toga nerviramo i žalimo koliko nam smeta. Međutim, doktori otkrivaju da kašljanje zapravo ima svoju svrhu koja je dobra za naše zdravlje

Svima se to dogodilo: ležite u krevetu i samo što niste usnuli kada vas trgne kašalj. A ako je u pitanju respiratorna infekcija, dobri su izgledi da ćete kašljući provesti pola noći. Koliko god to bilo naporno, kašalj ima svoju svrhu, kažu doktori.

Kašalj je važan i složen refleks potaknut nečim što nadražuje grlo ili dišne puteve, poput čestica prašine ili sluzi.
Kašljem, koji služi tome da iz organizma izbaci ono što ga nadražuje, upravlja produžena moždina, dio nervnog sistema s centrima koji kontrolišu automatske vitalne funkcije, poput disanja ili krvnog pritiska. Svjesno razmišljanje za kašalj nije potrebno.

I zato, samo kašljite. I tako ga ne možete efikasno suspregnuti, kaže doktorica, Sabine Gehrke-Beck iz berlinske bolnice Charite.

Nema dokaza niti da su navodno najsnažniji lijekovi za suzbijanje kašlja, poput kodeina, imalo učinkovitiji od placeba, kaže Gehrke-Beck. Iako priznaje da se s kodeinom bolje spava.

Ali pošto kodein relativno brzo može izazvati ovisnost, ipak preporučuje strpljenje i tople napitke, poput čaja, koji pomažu razgradnji sluzi i lakšem iskašljavanju.