Samo gledajte kako djeluje: LIMUNOV SOK IMA NEVJEROVATNA DJELOVANJA ZA CIJELU KUĆU

Želite da vratite stari sjaj kuhinjskim šerpama i tavama, dobro ispolirate kuhinjski pult ili uklonite mrlje od rđe? Samo dodajte malo limuna i gledajte kako djeluje.

Limun ima odličnu sposobnost čišćenja, a može djelovati i kao izbjeljivač. Kiseli sastav i svjež miris mogu učiniti prava mala čuda u vašem domu. Čak se i kora može upotrijebiti za vraćanje sjaja određenim predmetima. Od kuhinje do kupatila, otkrijte sve iznenađujuće načine na koje možete iskoristiti limun u domaćinstvu.

Ispolirajte lonce, tave i ostalo metalno posuđe
Kako biste starim loncima vratili sjaj, limun presijecite na pola i presječenom stranom istrljajte unutrašnju i spoljnu stranu posude. Ne ispirite, nego samo obrišite suhom mekom krpom. Koru limuna sačuvajte za vraćanje sjaja hromiranim slavinama i metalnim ručkama na kuhinjskim ormarićima. Njome istrljate metalne dijelove, isperite vodom i osušite mekanom krpom. Kako biste vratili sjaj posudama od nerđajućeg čelika i bakra, isijecite limun na pola i umočite ga u so. Protrljajte metalne površine da biste uklonili mrlje i prljavštinu. Dobro isperite i osušite mekom krpom.

Uklonite mrlje s mermernih kuhinjskih radnih površina
Mermer je lijep, ali budući da je kamen porozan, lako se može zaprljati kafom, čajem ili umakom od paradajza. Isijecite limun na pola i umočite ga u so. Zatim brzo istrljajte mrlje, a zatim temeljno isperite. Nikada ne ostavljajte limunov sok predugo na mrlji jer bi kiselina lako mogla da ošteti mermernu površinu.

Uklonite kamenac iz aparata za kafu i kuhala za vodu
Naslage kamenca mogu začepiti aparate za kafu i kuhala za čaj i vodu, pa i promijeniti ukus vašeg omiljenog napitka. Jednom mjesečno očistite aparate dodavanjem pola šoljice limunovog soka u uređaj s malo ključale vode. Pokrenite kompletan ciklus grijanja, a zatim još jedan s običnom vodom.

Uklonite mrlje s plastičnih posuda za čuvanje hrane
Neka hrana može ostaviti mrlje na plastičnom i aluminijskom posuđu, ali i na keramičkim tanjirima. Kako biste uklonili mrlje, napunite veliku posudu ili sudoperu ključalom vodom. Iscijedite sok od dva ili tri limuna i ubacite koru. Dodajte posuđe i namačite tri do četiri sata. Nakon toga operite kao i obično.

Ubija bakterije na daskama za sečenje i drvenom priboru
Limunov sok ima antibakterijska svojstva koja mogu efikasno pomoći u ubijanju bakterija koje se mogu zadržati u malim urezima na plastičnim i drvenim daskama za siječenje i na drvenom posuđu. Nakon pranja površinu premažite limunovim sokom i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Isperite toplom vodom i dobro osušite.

Riješite se žutih mrlja ispod pazuha
Neki antiperspiranti reaguju s tjelesnim solima i stvaraju žute mrlje na bijeloj odjeći, uzrokujući promjenu boje. Kako biste uspješno uklonili te mrlje, pomiješajte dio sode bikarbone, dio limunovog soka i dio vode. Mekom četkicom utrljajte dobijeni rastvor na mrlje i ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 minuta. Operite kao i obično.

Uklonite mrlje od rđe ili plijesni
Mrlje od rđe i plijesni su ružne, ali limunov sok i so često uklanjaju mrlje s bijelih i svijetlih tkanina. Zaprljano posuđe pospite solju i iscijedite malo svježeg limunovog soka. Ostavite tkaninu da se prirodno osuši kako bi ultraljubičasti zraci pomogli da završite posao.

Prirodni osvježivač vazduha
Kuhana riba ili brokoli, miris duhana, isparavanja boje i pune kante za smeće mogu da ispune dom ne baš tako svježim mirisom. Napravite prirodni osvježivač vazduha dodavanjem nekoliko kriški limuna ili limunove kore u šerpu s vodom. Kuhajte oko sat vremena i vaš će dom uskoro zamirisati svježim i prijatnim mirisom.

Otjerajte insekte
Pauci, mravi i ostale bube vrlo su osjetljive na miris, a aromatični limun posebno ne vole. Poprskajte limunov sok ili ostavite komadiće limunove kore na prozorskim daskama i pragovima vrata kako biste spriječili ove insekte da uđu u vaš dom.

Za blistavo čisto staklo
Napravite svoje sredstvo za čišćenje stakla i prozora miješanjem tri kašike limunovog soka sa šoljicom vode. Radi lakšeg nanošenja stavite u bocu s raspršivačem. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja od vode ili tragova na staklu upotrijebite sunđer umočen u limunov sok.

Uklonite tvrdokorne mrlje na WC šolji
Kako biste s WC šolje uklonili mrlje od kamenca i rđe, napravite pastu od boraksa za pranje veša i limunovog soka. Nanesite pastu na mrlje i ostavite da djeluje najmanje dva sata prije nego što je istrljate, a zatim isperete.

Ispolirajte namještaj
Pomiješajte dio limunovog soka i dva dijela maslinovog ulja kako biste napravili sredstvo za poliranje namještaja. Prije svake upotrebe dobro protresite i nanesite mekom krpom, a zatim polirajte dok ne dobijete efekt visokog sjaja.

SAVJET PLUS – Prije nego se bacite na čišćenje i poliranje, evo korisnog savjeta: kako biste izvukli maksimum iz njega, nerasečeni limun stavite na radnu ploču i zarolajte ga lagano pritiskajući dlanom. Tako ćete moći da iscijedite svaku kap tog vrijednog soka.