Samo bez panike: Šta znači kada stidne dlačice počnu da vam sijede?

Uočavanje prvih sijedih dlačica na Venerinom brežuljku može biti traumatično iskustvo. Prije nego što počneš da ih čupaš pincetom, trebaš znati da su one sasvim normalna pojava koja dolazi s godinama. “Kao što i kosa s godinama sijedi i postaje tanja isto se događa i s stidnim dlakama”, kaže Sejal Shah, dermatolog iz Njujorka.

“Činjenica je da će tvoje stidne dlake posijediti, ali tačno kada nije posve jasno i zavisi od gena pa nije nužno da će ti posijediti u isto vrijeme kada i kosa na glavi”, objašnjava dr Shah.

Oko 23 posto populacije ima 50 posto sijedih u kosi do pedesetog rođendana, prema istraživanju objavljenom u British Journal of Dermatology. Ako smatrate  da su vam stidne dlačice prerano posijedele razlog može biti manjak vitamina B12 ili poremećaj u radu štitne žlijezde ili hipofize, kaže Shah.

Budući da su sede vlasi (gornje i donje) uglavnom stvar genetike, teško je, ali ne i nemoguće odložiti neizbježno. Shah kaže da je prvi korak koji se može preduzeti prestanak pušenja: “Jedna studija je pokazala da pušači za 2, 5 puta imaju veću vjerovatnoću da će ranije posijediti od nepušača. Dodaci ishrani poput vitamina B12, selena i joda takođe bi mogli pomoći, ali prije nego što se odlučite da ih uzimate posavjetuj se s ljekarom.” Ako ne želiš da se prepustiš prirodnom toku stvari ili da se potpuno depiliraš, postoje i boje za “dlačice tamo dole” pa ko voli neka izvoli.