Samo 30 metara od Napulja, nalazi se ukleto ostrvo Gajola, sa kojeg se nikada niko nije vratio živ!

Vila je imala mnogo vlasnika u svojoj burnoj istoriji i svi su imali nesretnu sudbinu. Vlasnici su ili umirali ubrzo po useljenju ili bi im se dogodila neka tragedija.

Italijansko ostrvo Gajola izgleda kao savršeno mjesto za odmor iz snova i uživanje u šumu talasa. Međutim, na ostrvcetu niko ne živi i to zbog strašnih sudbina onih koji su na njemu živjeli poslednja tri vijeka. Spisak je dug, a ostrvo na glasu kao – prokleto.

Ostrvo Gajola ili Izola de Gajola nalazi se tridesetak metara od Napulja. U antičkom dobu na njemu se nalazio hram boginji Veneri, da bi on vremenom bio porušen, a kasnije ostrvo je služilo kao artiljerijsko uporište u odbrani napuljskog zaliva.

Početkom 19. vijeka ostrvo je naselio pustinjak, kojeg su zvali Čarobnjak. Nakon njegovog boravka na ostrvu podignuta je veleljepna kuća, koja i danas postoji.

Vila je imala mnogo vlasnika u svojoj burnoj istoriji i svi su imali nesretnu sudbinu. Vlasnici su ili umirali ubrzo po useljenju ili bi im se dogodila neka tragedija.

Sve je počelo oko 1920. godine sa Hansom Braunom iz Švajcarske. Nakon nekoliko godina provedenih na ostrvu, Braun je pronađen mrtav. Njegovo tijelo bilo je umotano u tepih. Nekoliko mjeseci kasnije, njegova žena se udavila.

Kasnije je ostrvo kupio Nijemac Oto Grunbak. Ubrzo je i on umro u svojoj vili na obali mora i to od srčanog udara.

Slijedeća “žrtva ostrva” bio je farmaceut Moris-Iv Sandoza koji je izvršio samoubistvo u psihijatrijskoj ustanovi.

Nakon njega, ostrvo je kupio njemački industrijalac baron Karl Pol Langhajm i doživio ekonomsku propast dok je tamo boravio.

Posljednji privatni vlasnik Gajole bio je Đanpaskval Grapone koji je završio u zatvoru.

U nizu nesreća koje su doživjeli vlasnici ostrva bio je i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Džon Pol Geti. Njemu su 1793. godine oteli unuka i tokom otmice mu odsjekli uho.

Napušteno iz straha, ostrvo je sada prazno, u iščekivanju smjelih avanturista da mu priđu s obale Napulja.