Sambali: Recept za jako fini turski kolač bez jaja i brašna

U turskoj gastronomiji postoji čitav niz sjajnih deserata, a jedan od njih je i sambali

Ovo je naziv za tradicionalni kolač u kojem nema ni jaja ni brašna, a njegova baza je jednostavan biskvit koji se radi od griza, mlijeka i šećera. Kao i kod mnogi drugi turski kolači, i ovaj se prelijeva tradicionalnim sirupom od šećera, vode i limuna. U nastavku pronađite recept za sambali.

SASTOJCI ZA BISKVIT:

20 dag kristal-šećera
250 ml mlijeka
40 dag pšeničnog griza
½ čajne kašičice sode za kolače

SASTOJCI ZA SIRUP:

20 dag kristal-šećera
250 ml vode
3 velike kašike limunova soka

DODATNI SASTOJCI

10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras
maslac za premazivanje kalupa

PRIPREMA:

1. Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.

2. U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi.