SAM SVOJ LJEKAR: AKO NAGLO OPADA KOSA, PAZITE NA ŠTITNJAČU, CRVENI ALARM SU I MENSTRUACIJE, MLADEŽI I SPOLNI ORGANI

Treba vam svega nekoliko minuta, možete ih uraditi u svojoj kući a ovakvi pregledi i kontrole mogu vam čak spasiti život. 

Mladeži

Promjene na mladežima koje već imate i pojavu onih novih treba ispratiti sa punom pažnjom. S vremena na vrijeme, sami pogledajte kakve su ivice mladeža, da li su isprekidane ili ne, da li je naglo porastao ili promijenio boju. Čak i ako uočite neku od ovih promjena ne mora da znači da je promjena opasna ali ukoliko primijetite svrab ili krvarenje trebalo bi da vam se upali crveni alarm. Pored toga što ćete se sami pregledati bilo bi dobro da jednom godišnje posjetite dermatologa

Kosa

Ako primijetite da je kosa počela naglo da vam opada ili da se prorijedila na određenim mjestima treba da odete kod jekara. Nagli gubitak kose može ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom, nedostatak željeza ili ipak preveliku količinu vitamina A.

Vodite evidenciju o menstrualnom ciklusu

Ovo je veoma važan pokazatelj opšteg zdravlja svake žene. Izostanak ili nagli prestanak mensruacije su znaci za uzbunu, pogotovo ako niste u godinama kada se očekuje ulazak u menopauzu. Menstrualni problemi ukazuju i na probleme reproduktivnih organa.

Urin

Boja i miris urina takođe mogu dosta toga da nam kažu. Između ostalog, promjena boje urina otkriva i koliki je nivo hidratacije u organizmu.

Koža i sluzokoža polnog organa

Ovaj pregled je najbolje da uradite uz pomoć ogledala. Na ovoj regiji takođe mogu da se pojave mladeži koje treba ispratiti ali obratite pažnju i na boju kože i sluzokože jer to može ukazivati na neku iritaciju.