Šaka susama dnevno usporava starenje

Mnogi izbjegavaju da jedu susam, ali on je bogat vitaminima,mineralima, čuva zdravlje kostiju i usporava starenje!


Nepravedno je zapostavljen u svakodnevnoj ishrani, a trebalo bi da bude obavezna namirnica, jer je susam čuvar opšteg zdravlja. Bogatstvo vitaminima B, A, E, lecitinom, niacinom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom i selenom čine ga zaštitnikom srca, kostiju, zuba, ljepote kože, borcem protiv slobodnih radikala…

Stručnjaci preporučuju da svakog dana ubacite šaku susama u smuti ili salatu, pospete ga preko obroka, iskombinujete sa bilo kojom pastom ili pitom… Pojačava ukus jelu, a pritom je izuzetno hranljiv.

Jača zube i zubnu gleđ, trebalo bi da bude nezaobilazan u ishrani žena, jer štiti i jača kosti, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Odličan je dodatak u slučaju upala i infekcija usne šupljine, pospješuje izbacivanje toksina iz organizma, ubrzava metabolizam i cirkulaciju…

Bademi, lešnici, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti,…
Ukoliko se redovno konzumira, zbog visokog sadržaja vitamina E i cinka, primetno utiče na zdravlje kože, čuva joj i vraća elastičnost i usporava procese starenja, isušivanja i preranog stvaranja bora.