Šaka slatkog ljetnog voća rješava problem nesanice

Mnogima omiljeno voće, trešnje, su uvijek pravi izbor, piše Ordinacija.hr. Naime, bogate su antioksidansima i imaju protuupalna svojstva zbog čega usporavaju starenje i štite od kroničnih bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i pretilosti.

Borba protiv dijabetesa 

S obzirom na to da djeluju protuupalno, trešnje su vrlo dobre za zdravlje, a u usporedbi s drugim voćem, imaju vrlo nizak glikemijski indeks. To znači da ne potiču nagli rast i pad razine šećera i inzulina u krvi. Zato štite od dijabetesa, ali i ako već imate dijabetes, mogu se konzumirati. Naravno, treba se konzultirati s liječnikom.

Dobre su za spavanje

Jedne su od rijetkih namirnica koje u sebi sadrže melatonin, hormon koji kontrolira ciklus sna. Jedno je istraživanje kod ljudi koji pate od insomnije pokazalo je da u usporedbi s placebo lijekovima, samo dva decilitra soka od trešanja ujutro i još toliko sat ili dva prije spavanja, povećava duljinu sna za 24 minute.

Pomažu kod artritisa

Mnoga su istraživanja pokazala da konzumiranje trežanja pomaže oboljelima od artritisa. Redovita konzumacija trešanja ili 100-postotnog soka od trešanja u obroke ili međuobroke smanjuje bolove u zglobovima.

Smanjuju bolove nakon tjelovježbe

Štite tijelo od “ožiljaka” nakon vježbanja i potiču mišiće da se brže oporave nakon vježbanja.