Sagradio kuću iz snova za manje od 10.000 maraka (Video)

Sajmon Dejl je porodični čovjek iz Velsa, zapadnog dijela Velike Britanije. Njegov interes za održavanje okolline i ekološka svijest navela ga je da izgradi vlastiti dom – jedan od najljepših, najtoplijih, stanova koji možete zamisliti.

To ga je stajalo samo 3.000 funti, oko 4.700 američkih dolara! Možete li zamisliti šarmantniji ulaz od ovog? Simon navodi dva razloga za izgradnju kuće. Prvi – elegantniji: “Zabavno je.Isplati se živjeti svoj život na svoj vlastiti način. Ukoliko slijedimo svoje snove održavamo našu dušu živom.

Drugi razlog je molba za održavanje okoline, u kojoj se navodi: ” Naše zalihe su sve manje, a naša planeta je ekološka katastrofa“. Simon je takođe i fotograf – vrlo talentovan, što možete vidjeti po slikama iz videa.

Alati su prilično jednostavni. Od moderne tehnologije koristio je samo motornu testeru, kojom je posjekao oko 30 malih stabala. Ni jedno staro stablo iz šume nije stradalo za potrebe ove porodice.

Sajmon se usredsredio na alate koji funkcionišu uz njegovu energiju poput lopata, dleta i čekića.

Ipak, trebalo mu je samo četiri mjeseca da izgradi ovu lijepu kuću. Kuća je izgrađena od drveta, kamena, slame, a ima i zemljani krov. Griju se pomoću kamina a na krovu su montirane solarne ploče. Većina korišćenog materijala su odbačene stvari i obnovljeni aparati.

Rezultat, međutim, nije loš, zapravo je premašio očekivanja. Kreativno je, umjetnički, elegantno, i udobno. U stvari je čarobno. Ono što je najnevjerovatnije, za gradnju ove kuće nisu bile potrebne godine prakse i iskustva.

Sajmon nema nikakvog iskustva. On nije arhitekta. Nije inženjer ni stolar. Počeo je od nule u svakom smislu.

Rekao je za Daily Mail: “Jako je zabavno biti sam svoj arhitekta, to vam omogućava da stvarate i uživate u onome što volite – u onome što je dio vas i dio zemlje, a ne, u najgorem slučaju, kutija iz masovne proizvodnje namenjena maksimalnom profitu i praktičnosti u građevinarstvu. “

Gradnja od prirodnih materijala ne pridonosi profitu proizvođača i ne uključuje razne koktele kancerogenih otrova koji ispunjavaju većinu modernih zgrada. Simon je imao sreće sa nalaženjem zemljišta za svoju kuću. Dobio je malo veću parcelu zemlje, u zamjenu za njen nadzor.

Pažnja u izradi eko-kuće proteže se i na kupatilo koje je opremljeno kompost wc – om, korišćena je slama preko plastičnog sloja za izolaciju, a hladnjak rashlađuje pomoću vazduha koji struji ispod temelja kuće.

Cement je visoko ugljični emiter, tako da je na unutarnjim zidovima kao završni sloj gipsan žbuka umesto cementnog maltera.

Sajmon je sada uključen u izgradnju druge kuće za Lammas projekt, organizaciju koja propulariše razvoj eko stambenih kuća i ekološki stil života. Fokus nije samo na kućama, već i na sadnji drveća i izgradnji vrtova.Evo kako je on sažeo svoje stajalište o svom domu i Lammas projektu:

“Ova gradnja je jedan deo permakulturalnog pristupa životu.

Ova vrsta života je u harmoniji sa svetom i nama samima. Radite stvari jednostavno pomoću odgovarajuće tehnologije.

Ove jeftine prirodne kuće imaju svoje mesto ne samo zbog vlastite održivosti, već i zbog njihovog potencijala za pružanje pristupačnog doma koji omogućava ljudima pristup zemlji i priliku da žive jednostavnije živote.

” Ne možemo zamisliti lepši i atraktivniji dom od ovoga. To može biti i treba biti trend u budućnosti u izgradnji kuća.