Šafranska trbulja – biljka koja izaziva “osmijeh smrti”

Na Sardiniji je u predrimsko doba postojao gromorozan običaj po kojem bi stare osobe koje se više nisu mogle brinuti za  sebe, sinovi zatukli ili gurnuli u ponor. Tako je barem pisao grčki historiograf Timej.

No, da bi kraj dočekali s osmijehom, djeca su ima davala napitak od kojeg bi im se lice zamrznulo u smiješak, u tzv. sardonični osmijeh.

Talijanski i poljski naučnici na čelu sa Đovanijem Apendinom ( Giovanni Appendino )  sa Univerziteta Piemonte Orientale u Novari u Italiji, sada su otkrili od kojeg su bilja stari Sardinci spravljali napitak smrti: od otrovnih vrsta trbulje ( Oenanthe ) koja raste na otoku, i to ponajviše od šafranske trbulje ( Oenanthe crocata ), biljke s visokom koncentracijom oenanthotoxina i dihidrooenanthotoxina.

Te otrovne tvari blokiraju neurotransmiter gama-aminomaslačnu kiselinu ( GABA ), čime izazivaju grčenje mišića – u opisanom slučaju “zamrzavanje” lica u osmijeh. Ekstrat te biljke slatkast je i ugodno miriše, zbog čega se pretpostavlja da ga se koristilo u napitku, jer ostale vrste iz roda Oenanthe nisu toliko pogodne za to.

Cjevasta trbulja ( Oenenthe fistulosa ), primjerice, koja sadrži slične otrove, toliko je gorka da je ni čovjek, ni životinja ne bi došli u iskušenje probati. No, slatkast okus i miris šafranske trbulje čine je vrlo opasnom biljkom, to više što joj je korjen sličan ukusom pastrnjaku ili sočnoj mrkvi.

Neveseo osmijeh povezan sa smrću rano je postao pojam, ali se nije odnosio samo na mrtve: Homerov junak Odisej “ sardonično se osmjehnuo” prije nego što je ubio jednog od prosaca svoje supruge Penelope ( Odiseja, 20. Pjevanje 3012. stih ).

Danas ljekari pod “sardoničnim osmjehom” ( Risus sardonicus )  podrazumijevaju kontrakciju mišića lica kod tetanusa. No, nju ne uzrokuje otrovna biljka, nego bakterija iz roda Clostridium tetani.

(aura.ba)