Sačuvajte zdravlje: Sve žene trebaju ovo da urade nakon seksa

Tokom i nakon seksa povećava se rizik za ulazak bakterija i njihov prodor do bešike


Dr. Frederik Naftolin, profesor ginekologije na Univerzitetu Njujork kaže da su žene pod većim rizikom od infekcija od muškaraca.

Naime, muškarci imaju duži mokraćni kanal pa je kod njih rizik od prolaska bakterija do bešike i razvoj infekcija puno manji.

Tokom i nakon seksa povećava se rizik za ulazak bakterija i njihov prodor do bešike, a taj rizik smanjiće mokrenje odmah nakon snošaja. Mokraća će izbaciti dobar deo bakterija koje su se našle na ulazu u mokraćni kanal.

– Najčešća infekcija, koja se može izbjeći mokrenjem nakon seksa, je infekcija mokraćnog sistema. Do nje dolazi kada E. coli iz rektuma dođe u mokraćni mehur kroz mokraćni kanal. Urin u bešici je sterilan pa se bešika nema čime obraniti od bakterija. Rezultat toga je češće i bolno mokrenje – pojašnjava dr. Naftolin.

– Ista pravila o mokrenju nakon intimnosti odnose se i kada je oralni seks u pitanju ili vaginalni seks dvije žene. I u tim slučajevima je mokraćni sistem izložen bakterijama – dodao je. Napomenuo je kako nisu samo žene pod većim rizikom ukoliko se ne pomokre odmah nakon snošaja, već do infekcije mokraćnog sistema ponekad dođe i kod muškaraca, i to kod onih koji prakticiraju seks s istim polom (u rektum).

U takvim slučajevima savetuje obvezno korištenje kondoma i pražnjenje crijeva prije odnosa.