Sacher torta: Slastica nevjerovatnog okusa i jednostavne pripreme

Sacher torta je daleko poznata. Jedna je original i recept je tajni, a sve ostalo su imitacije. I neke su jako dobre. Uglavnom, Sacher torta je čokoladni biskvit, punjen marmeladom od kajsije i preliven ukusnom čokoladnom glazurom.  Uz nekoliko detalja u izradi, ukus se može podignuti do ludila. Nekima je već postala omiljena torta, kako zbog nevjerovatnog okusa, tako i zbog jednostavni pripreme.

ZA BISKVIT:
6 jaja
200 g šećera (100g+100g)
200 g čokolade za kuhanje
120 g maslaca
120 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
50 g mljevenih badema (opcija)
50 ml arome po želji (opcija)
ZA PUNJENJE:
oko 400 g maremelade od kajsije
SIRUP ZA ZALJEVANJE KORE:
Dvije supene kašike maremelade od kajsije
200 ml vode
sok od pola limuna
ZA GLAZURU:
200 g čokolade za kuhanje
70 ml vode
70 g maslaca
1 kašika ljubavi
KALUP PROMJERA 22-24 cm

Pripremiti kalup i uključiti rernu na 180ºC.
Rastopiti na pari 200 g čokolade za kuhanje u komadićima, 100g šećera i 120 g maslaca. Dok se ti sastojci zagrijavaju, povremeno ih miješamo.
Na drugoj strani razdvojimo bjelanca i žumanca, te ih smjestimo u dvije posebne duboke posude. Umutimo snijeg od bjelanaca, dodavajući ostatak šećera (100g) i prstohvat soli da dobijemo čvrst snijeg.
U posudu sa žumancima dodamo rastopljenu masu od čokolade, maslaca i šećera. Umutimo mikserom. Ako ste za opciju dodavanja arome, dodajte navedenu količinu. Dodati brašno i prašak za pecivo, te lagano umutiti.
U umućenu čokoladnu masu dodati snijeg od bjelanaca, iz dva puta, mješajući kašikom ili silikonskom lopaticom kružnim pokretima kako bi se ujedinila masa. Ako ste za opciju dodavanja mljevenih badema, dodajte i njih.
Masu izlijte u kalup koji ste prethodno podmazali rastopljenim maslacem i posuli brašnom ili koji je obložen papirom za pečenje.
Peći (dok se ne ispeče) oko 40-tak minuta na 180ºC, u prethodno zagrijanoj rerni na istoj teperaturi. Najbolje bi bilo provjereti da li je biskvit pečen ubodom noža u sredini: ako izvučete čist nož, vaš biskvit je pečen.
Sačekati da se ohladi, presjeći ga napola i premazati maremeladom od kajsije. Ako želite da vam kore budu sočnije, tik prije mazanja možete zaliti biskvit sirupom.
Kada je biskvit namazan i spreman, pripremiti glazuru. Preliti je preko torte dok je još uvijek topla.
Ukrasiti po želji. Može se služiti uz šlag ili čak uz jagode, kombinacija je više nego odlična!

NAPOMENE

Zapamtite da je svaka rerna svoj svijet. Vi sami najbolje znate kako vaša funkcioniše. Za pečenje ovog biskvita temperatura ne treba biti ni jaka, ni slaba, a to ćete najbolje primijetiti na biskvitu: ako vam biskvit raste na sredini-tempertura vam je jaka: smanjite je; ako vam je biskvit udubljen u sredini-temperatura vam je slaba:  pojačajte je. Prije 35-te minute ne otvarajte rernu. Tek nakon isteka ovog vremena, ako mislite da bi biskvit mogao biti gotov, brzinski otvorite vrata rerne i ubodite nožem, radi provjere.
Možete koristiti bilo koju vrstu marmelade.

kašikaljubavi

Komentari

komentara