Sa Atifom Šakanovićem, majstorom za izradu šargija iz Velike Kladuše: „Oj, šargijo, od drveta suha, gdje te nejma tu je kuća gluha“

Zanat i ljubav prema ovom instrumentu naslijedio sam od rahmetli oca, tako da je izrada šargija porodična tradicija – kazao nam je ovaj svojevrsni umjetnik

U gradu podno glasovite kule Muje Hrnjice živi i stvara Atif Šakanović, nadaleko poznati majstor za izradu šargija. Atifaga, kako ga sugrađani oslovljavaju iz milja i poštovanja, ovaj drevni žičani instrument irađuje skoro tri decenije. Kaže:

– Zanat i ljubav prema ovom instrumentu naslijedio sam od rahmetli oca, tako da je izrada šargija porodična tradicija koju ću održavati sve dok me zdravlje bude služilo.

 

Dok radi, zapjeva

 

Atifaga se prisjeća vremena kada je u Bosanskoj krajini skoro svako domaćinstvo imalo ovaj instrument.

–       Saz i šargije su se čule iz skoro svake kuće kad bi insan prohodio mahalom ili sokakom, a bilo je i velikih majstora koji su se cijenili u naarodu i bili omiljeni musafiri, jer ovaj zanat je u kuću unosio svirku i pjesmu – veli ovaj umjetnik svog zanata i dodaje:

– Svaki dobar majstor znao je i lijepo zapjevati, a uz ovaj instrument pristaje lijep glas i lijepa stara sevdalinka. Bezbeli, kao i svaki majstor znam i zasvirati i dušom zapjevati, a evo, zapjevaću ovu: „Oj, šargijo, od drveta suha, gdje te nejma tu je kuća gluha“.

 Šargija nije saz

Dok obrađuje drvo Atifaga pjevuši, onako, za sebe. Pjevuši tiho, gotovo nečujno, a obično to su stare, izvorne pjesme. Između pjevanja,  priča:

– Često se saz poistovječuje sa šargijom, a ustvari radi se o dva različita istrumenta. Šargija ima kratku dršku, a saz dužu. Za svirača na sazu se kaže kako kuca u saz, a svirač šargije je svirac. Ali glavna razlika je u perdetima – pragovima koji su drugačije postavljeni.

Za izradu ovog drevnog instrumenta koristim drvo trešnje, vrbe,  javora, a najbolje je suho drvo javorovo. Od halata koristim razna dlijeta, mengele, blanju, nož, šmirgl papir, mala klješta, žicu i sve drugo što može koristiti da šargija bude gotov proizvod.

 Radi po narudžbi

Majstor Atifaga ne može tačno kazati koliko je do sada uradio šargija, ali zna da su njegovi brojni unikinati stigli čak do Australije i Amerike.

– Zasigurno je ta brojka urađenih šargija velika. Uglavnom radim po narudžbi, a nerijetko znao sam šargiju pokloniti  ko voli njezin zvuk i zna zasvirati – kazao nam je ovaj umjetnik svog zanata, kod koga smo zatekli Hasana Keranovića, zaljubljenika u tradiciju.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba