S toplijim vremenom stižu i komarci, evo najboljih prirodnih preparata protiv ovih dosadnih krvopija

Ublažite reakcije kože – bol, svrab, crvenilo


Dolazak toplijih dana mnogima donosi osmijeh na lice, ali uz toplije vrijeme stižu i nešto neprijatnije situacije kojih se mnogi groze, a riječ je o ubodima komaraca.

Simptomi koji se pojavljuju nakon uboda, bol, svrab, otok, karakteristični su simptomi lokalne alergijske reakcije, kaže dr Dejvid Katler, ljekar porodične medicine u Zdravstvenom centru Sent Džon. Ako se pojavi svrab na cijelom tijelu, na tu alergijsku reakciju potrebno je potražiti ljekarsku pomoć.

Za blaže reakcije, uobičajeni svrab, možete upotrijebiti ovo…

Čajevac

Ovo prirodno ulje ublažiće svrab, bol i oticanje, tvrdi dermatolog dr Nil Šulc. Ulje čajevca je takođe antibakterijsko, što može pomoći u sprečavanju infekcije nakon uboda kukca, to je posebno bitno da znate ako se češete na mjestu uboda i stvorite otvorenu ranu.

Med

Ako vam ne smeta osjećaj ljepljivosti na koži, med djeluje protivupalno i može umiriti osjećaj svraba.

Mlijeko i voda

Pomiješajte u jednakoj razmjeri mlijeko i vodu i u to umočite čistu tkaninu. S njom prebrišite područje uboda i umirićete osjećaj svraba.

Limun i limeta

Oslobodiće vas osjećaja svraba, ali svakako sokove ovih voćki nemojte koristiti ako namjeravate nakon toga da provodite vrijeme na otvorenom, odnosno na direktnom “udaru” sunčevih zraka.

Pasta za zube

“Većina pasta za zube ima ukus mente ili metvice, a taj sastojak stvara osjećaj hlađenja na vašoj koži”, kaže dr Šulc. Vaš mozak ovaj osjećaj registruje brže nego osjećaj svraba. Sastojci u zubnoj pasti pomoći će i u smanjenju oticanja.