S ovih pet namirnica spriječit ćete začepljenje arterija!

Zdravom prehranom možemo djelovati na pojavu brojnih zdravstvenih problema. Hranom možete regulisati krvni pritisak, smanjiti pojavu upala i odčepiti arterije. Predstavljamo vam namirnice koje su bogate antioksidansima, zdravim mastima i rastvorivim vlaknima. Ova hrana neće samo očuvati zdravlje srca, nego će poboljšati i vaše opće zdravlje.

Brokula

Ovo povrće bogato je vitaminom K koji sprječava kalcifikaciju arterija i čini ih fleksibilnijim. Pored toga, brokula sprječava oksidaciju LDL kolesterola koji može izazvati srčana oboljenja.

Chia sjemenke

Ova namirnica sadrži alfa-linoleinsku kiselinu i vlakna, i to u dovoljnoj količini da spriječi porast lošeg kolesterola, snizi razinu triglicerida i regulira krvni pritisak.

Cimet

Mnoga srčana oboljenja mogu se spriječiti konzumiranjem samo jedne kašike cimeta dnevno. Ovaj začin sprječava stvaranje naslaga u arterijama i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Usto, cimet je bogat antioksidansima i time štiti stanice u organizmu od štetnih utjecaja slobodnih radikala.

Zeleni čaj

Ovaj popularni napitak sadrži katehine koji mogu spriječiti stvaranje blokada u arterijama. Također, zeleni čaj ubrzava metabolizam, pomaže u održavanju optimalne mase i tako štiti zdravlje srca.

Orašasti plodovi

Konzumiranjem sirovih orašastih plodova možete učiniti veliku uslugu općem zdravlju, a naročito zdravlju srca. Badem je najbolji izbor jer sadrži vitamin E, proteine, vlakna i mononezasićene masti. Ni orasi ne zaostaju mnogo kada je riječ o zdravstvenim blagodatima. Oni će spriječiti začepljenje arterija, smanjiti upalne procese i pomoći da održite normalan krvni pritisak.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!