Ruzmarin jelima daje bogatiji ukus, liječi psihički umor i jača potenciju

Ruzmarinov čaj izuzetno je djelotvoran protiv hroničnog katara želuca, reumatskih i oboljenja disajnih puteva, tvrde zagovornici narodne medicine, a preporučuju ga i za poboljšanje krvotoka i varenja, kao i za smirenje živaca. Ruzmarin djeluje antioksidativno, podstiče funkciju jetre i žuči, liječi oduzetost i obamrlost mišića, opštu slabost i psihičku iznurenost. Pripisuje mu se i da jača potenciju.

U kulinarstvu, omiljen je začin uz ovčetinu, svinjetinu, meso divljači. Njegova aroma poboljšava ukus supa i umaka, a koriste ga i u proizvodnji kobasica. Francuzi i Italijani kuhinju ne mogu da zamisle bez ruzmarina. U Engleskoj i SAD ova biljka se dodaje i kuhanom krompiru. Američki kuhari preporučuju da se govedina prije pečenja natrlja ruzmarinom.

Kao začin prodaje se u listićima ili prahu. Listići su bogati eteričnim uljima, mirišu prodorno, slično kamforu, što mnogima ne odgovara, pa ga treba koristiti štedljivo. Najbolje je da se u jelo stavi stručak, a izvadi kada jelo dobije odgovarajući ukus.