RUZMARIN JAČA PAMĆENJE, LIJEČI KARCINOM I POTIČE RAST KOSE!

Iako su jako dobri za zdravlje, pojedine mirisne i prirodne dodatke hrani treba koristiti u malim količinama kako ne bi izazvali žgaravicu, glavobolju ili druge smetnje.

Ruzmarin bi mogao biti tajna dugovječnosti i zdravlja, tvrde naučnici koje je iznenadilo to što su u talijanskom selu Acciazoli u pokrajini Salermo pronašli čak 300 stanovnika starijih od 100 godina, puno više nego što je uobičajeni prosjek. Ali ne samo da ih je iznenadila dugovječnost, nego i činjenica da je među njima zabilježen puno manji udio oboljelih od Alzheimera i drugih oblika demencije.
Istraživanje o njihovim životnim navikama pokazalo je da se to vjerojatno može povezati sa zdravom mediteranskom prehranom koja je uobičajena na tom području te s mnogo kretanja jer je selo smješteno na uzvisini i ljudi svakodnevno pješače do trgovina, ali naučnici smatraju da je na to utjecala i svakodnevna upotreba ruzmarina u spremanju jela.

Još su Grci i Rimljani pleli grančice ruzmarina u vijence koje su nosili na glavi vjerujući da to može pozitivno utjecati na memoriju, a to su brojna istraživanja i dokazala.
Ruzmarin ima pozitivan učinak na poboljšanje pamćenja te je odlična podrška živčanom i kardiovaskularnom sistemu. Pokazalo se da dugoročni svakodnevni unos ruzmarina smanjuje pojavu tromboze.

Također, ublažava grčeve i bolove u mišićima, stimulira rast kose, a list ruzmarina u Europi koristi se i kod probavnih smetnji, posebno dispepsije, jer neutralizira uzročnike bolesti koji se prenose hranom (Listeria monocytogenes, B. cereus i S. Aureus).
– Ruzmarin je i snažan antioksidans. Ima pozitivan učinak na karcinom dojke i crijeva. U kombinaciji s kurkuminom ima još jače djelovanje – tvrde istraživači.

(health.com/D.K./aura.ba)