Ruski milijarder ide u svemir da traži vanzemaljce!

Kada imaš gomilu para, možeš da radiš šta god ti padne na pamet! A tom linijom se izgleda poveo i ruski milijarder Jurij Milner.


Milner je izjavio da želi da ostvari svoju viziju o prvoj privatnoj interplanetarnoj misiji radi potrage za vanzemaljskim oblicima života.

On je kao metu odabrao Saturnov mjesec Encelad, kao najperspektivnijeg kandidata.

Milner je do sada uložio 100 miliona dolara u SETI, sistem za potragu za vanzemaljskim oblicima života, a istu cifru dao je i za pravljenje velikog broja nano robota koji bi trebalo da budu poslati ka našoj, poslije Sunca, najbližoj zvijezdi Alfi Kentauri i njenom sistemu koji čine tri zvijezde. Taj projekat je radio sa čuvneim fizičarem Stivenom Hokingom.

S obzirom na to da su astrobiolozi spekulisali o tome da bi ispod površine Marsa ili pod ledenim omotačem Jupiterovog mjeseca Evropa moglo da bude života u obliku mikroba, Milner se odlučio za Encelad kao novu metu u našem Sunčevom sistemu.

Biznismen je dobio podršku Kerolin Proko, planetarne naučnice koja je radila u timu NASA koji je poslao sondu Kasini ka Saturnu.

Milner smatra da života u svemiru mora biti, a kao potvrdu tome navodi da su naučnici već hvatali signale koji se ne mogu objasniti klasičnim obrazloženjima.

Što se lansiranja misije na Encelad tiče, ona zavisi od brzine sakupljanja novčanih sredstava, a on smatra da bi to moglo da se dogodi veoma brzo.