Ruska škola dugovječnosti: Kako pomoću soli očistiti organizam i usporiti starenje ćelija

Prema ruskoj narodnoj medicini, kada se stimuliše lučenje želučanog soka, nastaju fermenti koji putem krvi ubijaju stare i bolesne ćelije u tijelu, dajući život novim, zdravim ćelijama

U čemu se sastoji podmlađivanje organizma? Prvenstveno u tome da se u njemu pojavljuju mlade ćelije. Ovaj proces najbolje opisuje rečenica: „Organizam koji raste“. Ovdje je sve jasno, ali i s dostizanjem zrelosti – međusobni odnos starih i mladih ćelija u organizmu, nažalost, mijenja se u korist starih.

Glavno pitanje jeste može li se ubrzati zamjena starih ćelija novim, te samim tim uspostaviti prethodni odnos ćelija. A ako smo optimistični, povjerovaćemo da se možemo podmladiti uz prevagu mladih ćelija. Ruski stručnjaci tvrde da je to sasvim izvodljivo, te da se postiže putem prekomjernog vještačkog lučenja fermenata u želucu.

U tu svrhu, kako smatra poznati naučnik i prirodnjak, akademik B.V. Bolotov – 30 minuta poslije uzimanja hrane, već izložene varenju zahvaljujući lučenju fermenata, potrebno je na vrh jezika staviti gram kuhinjske soli na nekoliko minuta, a zatim progutati izlučenu pljuvačku. Fermenti koji se izluče u želucu doprinose nastanku novih ćelija, sposobnih za život.

 Gram zdravlja

Međutim, ovo svojstvo soli bilo je poznato još starim Grcima. Oni su savjetovali da se poslije jela sisa po zrnce soli u ustima, a danas gotovo svi tvrde kako je so „bijela smrt“. Treba imati na umu da su ovdje presudne doze, a umjerenost je osnova zdravog života. So je opasna ako je svakodnevno uzimamo u količini od 10 do 15 grama (toliko se ove namirnice prema statistici, sada upotrebljava u razvijenim zemljama).

Ako dnevno konzumirate gram do dva soli, ona će vam veoma koristiti. Kada se so nađe na jeziku, počinje se lučiti pljuvačka, a zatim i želučani sok, koji sadrži sve potrebne komponente za zagrađivanje starih ćelija. Dospijevajući u krv, određeni sastojci želučanog soka razgrađuju ne samo iznurene ćelije nego i one bolesne i oštećene.

Želučani sok razgrađuje i ćelije raka i ćelije organa koji izazivaju bolest. Ne rastvaraju se samo mlade ćelije, sposobne za život. Ovu proceduru možete izvesti poslije svakog obroka, te je ponoviti oko sat kasnije. Postupak bi dnevno trebalo ponoviti deset puta. Pored toga, preporučuje se konzumiranje posoljenog povrća, pa čak i voća.

 Antički recepti za dugovječnost

Od davnina su ljudi tražili sredstva koja produžavaju mladost, pribjegavajući različitim, često neočekivanim metodama.

  1. U starom Egiptu sveštenici su savjetovali faraonima da se dvaput mjesečno preznojavaju, koristeći sredstva za povraćanje, kao i purgative koji izbacuju otrove iz organizma.
  2. Rimski imperatori okrepljivali su se u termalnim kupatilima, solarijumima, gimnastičkim salama i bazenima.
  3. Da bi se izborili sa starošću, Arapi su pripremali napitke sa bijelim lukom, alojom, gigantskim anisom, začinima i dr.
  4. Hipokrat i Aristotel tvrdili su da su najvažniji uslovi za aktivan život i dugovječnost toplota i vlaga. Tako je na primjer, žena rimskog imperatora Nerona – Popeja, uživala u kupkama od toplog magarećeg mlijeka, a mađarska grofica Batori – u onima od životinjske krvi. Žene bogataša davale su prednost kupkama od skupih eteričnih ulja.
  5. Veliki Avicena vjerovao je da je tajna dugovječnosti u pridržavanju racionalnog režima sna, odmoru, kretanju, konzumiranju biljne hrane.