Rukotvorine: BOŠKOVE I DRAGANOVE MAJSTORIJE KOJE ZADIVLJUJU

Trebinjac Boško Popović izrađuje predmete od maslinovog drveta, a Dragan Jeličić iz Prnjavora od običnih cjepanica

Dragan Jeličić

Dok Boškove unikatne rukotvorine od običnih cjepanica, krase mnoga dvorišta i zadivljuju ljepotom izrade i izgleda, rukotvorine vještog Trebinjca su od nesvakidašnje tvorevine. Boškov materijal je suho maslinovo drvo. Priča ovih vrsnih majstora nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Drvo sraslo sa dušom

“Drvo mi je sraslo sa dušom. Godinama sam vezan za njegovu obradu. Neobično je u tome što sam jedini u ovom kraju koji izrađuje sauvenire od maslinovog drveta iako je do njega teško doći – kaže Boško i ističe kako je usavršio zanat do vrhunca.

“Ljudi stanu pa gledaju ljepotu izrade i mnogima nije jasno da je to rađeno od masline.

Moji proizvodi su prepoznatljivi na trebinjskoj tržnici, kao što su tanjiri i zdjele, kao i druge posude za potrebe domaćinstva. Pozornost plijene i motivi iz mog rodnog sela Ljubomir. Posebno su izazov za rad stare kuće.

Zanat koji se voli

Boško Popović

U Prnjavaru su prepoznatljivi dvorišni vozići koje izrađuje ovdašnji majstor za rikotvorine. Neobične su po tome što je za nih korošten materijal od običnih cjepanica. Kao i njegov kolega iz Trebinja, Dragan Jeličić, i on koristi seoske motive. Dragan kaže:

“Za izradu rukotvorina najbolje je koristiti meko drvo poput lipe, jasike, jošike ili breze. Međutim, ponekad je problem da se nabavi repromaterijal, ali kako se ovaj zanat radi sa ljubavlju niti u tome ne smije biti prepreka.

Za izradu dvorišnog voza potrebno je pet ili šest dana, zavisi od toga šta pravi.

“ Poseban je izazov kada izrađujem reljefne satove, jer svako selo ima svoj reljef, nijedno nije isto – kaže ovaj majstor svog zanata i dodaje kako su posebno traženi, preko ljeta, dvorišni “vozni park”, traženi kao “zavičajni eksponati”. (Aura/M.S.)

 

Komentari

komentara