Rukola je prirodni izvor zdravlja i vječne mladosti

 

Rukola je odličan izvor antioksidansa i može povećati ORAC vrijednosti (antioksidativni kapacitet) u organizmu, što je način mjerenja snage tog antioksidansa. Antioksidansi imaju funkciju održavanja zdrave ravnoteže enzimskih reakcija u stanicama, dok aktivno traže i uništavaju bolesti uzrokovane slobodnim radikalima koji mogu napasti organizam. Vaš imunitet također će vam biti zahvalan što ste izabrali rukolu, jer antioksidansi rade na jačanju vaše obrane protiv jednostavnih bolesti kao što je prehlada ili ozbiljnijih stanja, poput raka, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Sprječavanje raka

Konzumacija rukole dobra je za sprečavanje raka jer sadrži dosta fitokemikalija kao što su: tiocijanati, sulforafan ili indoli. Studije su pokazale da su ove supstance veoma uspješne u borbi protiv raka prostate, dojke, grlića maternice, debelog crijeva ili jajnika. Ove fitokemikalije nalaze se u velikim količinama u rikoli te sprječavaju aktivnost kancerogenih stanica.

Mršavljenje

Uključivanje rukole u prehranu isto je kao uključivanje bilo koje druge niskokalorijske biljke bogate vitaminima i hranjivim tvarima. Zasigurno će imati pozitivne učinke na bilo kakve pokušaje da izgubite masu. Kako zadovoljava tako mnogo nutritivnih potreba, rukola je jednostavan način da pazite na zdravlje i da držite sistem pod kontrolom, bez nekih drastičnih promjena u prehrani.

Podmlađivanje

Zbog visokog udjela vitamina A, odlična je za kožu i održavanje njezine elastičnosti, jer na 100 g rukola ima čak 47 posto vitamina A, ali i 25 posto vitamina C. Oba navedena vitamina odlična su za održavanje kože zdravom, elastičnom i ono najvažnije – mladolikom.