Ruke kao ogledalo: MASIRANJEM “HEDOVIH ZONA” NA DLANU PROTIV BOLOVA KIČME, GLAVE, ŽELUCA…

Bol i osjećaj da su šake otekle, kao i onaj da imate zrnca pijeska pod rukom ukazuju na energetsku blokadu nekog organa i upozoravaju na oboljenje. Refleksnom masažom Hedovih zona mogu da se ublaže organske tegobe, bilo da se radi kao samomasaža, ili da se to prepusti terapeutu

Ako želite da saznate kakvo vam je zdravstveno stanje, pomno pogledajte šake! Na njima se ogleda kako funkcionišu unutrašnji organi i koliko ste napeti. Toj ulozi ogledala unutrašnjeg stanja stvari pogoduje činjenica da je na šakama nekoliko hiljada nervnih završetaka četrdeset mišića… Pored toga engleski neurolog Henri Hed (1861 – 1940) otkrio je da postoji povezanost unutrašnjih organa i kože (u slučaju poremećaja javlja se svrab, bol na pritisak, osjećaj napetosti…) To se odnosi i na kožu šaka.

Rasterećenje bubrega

Bol i osjećaj da su šake otekle, kao i onaj da imate zrnca pijeska pod rukom ukazuju na energetsku blokadu nekog organa i upozoravaju na oboljenje. Refleksnom masažom Hedovih zona mogu da se ublaže organske tegobe, bilo da se radi kao samomasaža, ili da se to prepusti terapeutu. Prije masaže radi se piling da se odstrane izumrle ćelije sa površine kože.

Slijedi potapanje ruku u toplu vodu sa isjeckanim voćem bogatim C vitaminom i sa po 5 kapi etarskog ulja pačulija i pomoranđe i 3 kapi ilang-ilang. To omogućuje da se opuste refleksne zone i nervni završeci. Poslije 10 minuta uživanja u toploj kupki i opuštanja uz odabranu muziku, na šake se stavlja pakovanje od algi. Ona dodatno priprema refleksne zone za masažu i skida se poslije 10 minuta.

Masaža počinje razgibavanjem šaka i izvlačenjem svakog prsta posebno.

Dobar terapeut će da iskoristi znanja iz kineziologije i pasivnim razgibavanjem da oslobodi napetosti svaki djelić šaka i prstiju. Masaža refleksnih zona radi se kremom, ili posebnim gelom. Po pravilu, prvo se masira lijeva, pa desna ruka. Između dvije masaže neophodno je da se napravi pauza od nekoliko sekundi da bi informacija stigla do centralnog nervnog sistema i vratila se. Poslije masaže neophodno je da se popije (u laganim gutljajima) pola litre mlake vode da bi se toksini izbacili i rasteretili bubrezi.

Palac za kičmeni stub

Masaža jagodica na prstima pomaže da se otklone tegobe u sinusima, a zone od ivice palca do korijena šake opuštaju kičmeni stub.

Ukoliko postoji problem sa vratnim dijelom, maser posebnu pažnju posvećuje spoljašnjoj ivici prve falange, a ako je problematičan lumbalni dio, masira bazu palca do korijena šake.

Kada treba ojačati imuni sistem, pritiska udubljenja između prstiju.

Da bi pospješio varenje maser se posebno usredsređuje na “jastuče” u bazi palca, ako želi da odagna glavobolju pritiska jagodicu palca, a u slučaju da je neophodno da se opuste noge i ruke, kružnim pokretima masira spoljašnju ivicu šake od baze malog prsta do spoljašnjeg korijena dlana.

STOP MASAŽAMA

NE preporučuje se u slučaju: gnojnih rana, crvenila, ekcema, težih infekcija, ili upala, visoke temperature, trudnoće