Ručak za svaku priliku: Ljuti riblji paprikaš

Sastojci za 4 osobe:

– 750 g amura

  • 750 g pastrmki i crvenperki
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kašika ajvara
  • 1 mrkva
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 limun
  • 3-4 ljute konz. fefrone
  • 250 ml bijelog vina
  • ulje
  • so i mljeveni crni biber

Amura isječemo na filete odstranjujući kosti. Na filete isječemo i pastrmke i crvenperke odstranjujući kosti. Isječemo filete na komade. U šerpi na šporetu, na zagrijanom ulju ržimo sitno isječen crni luk.

Kada luk omekša, u šerpu dodamo mrkvu isječenu na kocke, mljevenu papriku, lovorove listove, paradajz pire, sitno isječene feferone  i ajvar. Sipamo vino, posolimo, pobiberimo, dodamo komade ribe i promiješamo. Zatim u šerpu sipamo dvije litre vrele vode i dodamo limunov sok. Poslije 10ak minuta kuhanja sklonimo šerpu sa šporeta. Paprikaš serviramo u dublju posudu. Dekorišemo grančicom peršuna.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!