Ručak za čistu peticu: Zapečene paprike punjene sirom

Zapečene paprike punjene sirom vrlo su popularno jelo balkanskih zemalja poznatih po njihovu uzgoju.

Vegetarijancima i onima manjeg apetita mogu biti glavno jelo, samo uz salatu, a onima velikog apetita prilog mesu.

Sastojci
500 g svježeg sira
100 g gorgonzole
4 mesnate crvene paprike
1 jaje
1 kašika začina
2 kašike maslinovog ulja
so
Priprema
Cijele paprike prokuvajte oko 5 minuta u blago posoljenoj vodi te odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po dužinini, očistite od sjemenki.

Mikserom dobro izmiješajte sir sa jajetom, gorgonzolom narezanom na sitne kockice i začinom.

Rasporedite sir u polovine paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.

Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta,