Roman Vodeb žrtva feministica: Napale ga menstrualnom krvlju

Roman Vodeb

Slovenački  psihoanalitičar Roman Vodeb, frojdovskim pristupom i psihoanalizom tumači pojave u društvu, muško – ženske odnose i posebne sociološke fenomene. Zbog svoje direktnosti  često je meta kritike onih koje analizira. Vodeb je teorijski psihoanalitičar, savjetnik, dvostruki magistar psihoanalize, motivacije i sociologije kulture.

Promocija knjige “O spolu”

Izuzetno svestran pojedinac koji pored pisanja stručnih knjiga, nastupa. On je predavač koji iza sebe ima dvije uspješne dramske tragikomedije. Prva monodrama  „Seks, Freud i ja“, odigrana 2012. godine, bila je izuzetno dobro prihvaćena kod publike.

Plakat predstave koja je uznemirila feministice

Kroz struku i iskustva, Vodeb je odigrao prvu monodramu analizirajući muško – ženske odnose. Na pozorišnim  daskama okušao se i ove godine, nedavno izvedena predstava „Ljepotica i psihoanalitična zvijer“ u kojoj nastupa psihijatar u ulozi Sigmana Frojdeba koji  terapeutski obrađuje Monico Bikinsky, uznemirio je feministička društva Slovenije. Feminstice su se udružile u borbi protiv psihoanalitičara,pozorišne  predstave i Vodebove interpretacije muško – ženskih odnosa.

Članci na koje su feministice izvršile malu nuždu

Iako u spomenutoj predstavi psihoanalitičar Vodeb ne spominje feminizam ni jednom riječju, uvrijeđena horda žena digla se protiv njega. Počele su uništavati njegovo javno lik i djelo, onemogućavale su ga na svakom koraku. Vršile su pritisak na urednike novinskih kuća, sprječavale izlazak njegovih kolumni, zvale vlasnike kongresnih dvorana da mu uskrate nastupe i predavanja. Stručnjaku  su počela pristizati prijeteća pisma i SMS poruke.

Feministice su se pozivale na svoja prava, iako nisu u pravu. Uvrijeđene i razjarene, odlučile su se na malo drugačiji način obračunati s poznatim psihoanalitičarom. Grupa feministica okupljenih pod  imenom Ustajničke socijalne radnice (Vstajniške socialne delavke) su odlučile upotrijebiti urin i menstrualnu krv kao oružje u borbi protiv psihijatra.

Sramotan čin ovih “osviještenih” žena

Prikupile su novinske članke čiji autor je psihijatar Vodeb,  te na njih izvršile malu nuždu u vrijeme menstruacije. Neukus i morbidnost feministica je otišao tako daleko, da su svoj čin snimile video kamerom, a video objavile na FB profilu društva. O tome su obavijestile psihijatra koji je događaj komentirao  putem iste društvene mreže.

– Cijeli feminizam temelji se na psihopatiji feministica koje imaju probleme u: seksualnosti, djetinjstvu ili odnosu s ocem. Mnogo njih je spolno zloupotrebljeno, zato svoju psihopatiju prosipaju u društvu, obmanjuju ljude, diktiraju lude zakone, opsjednute su s jednakošću spolova, rekao je Vodeb.

Potrebno je istaći, da Vodeb nije jedini trn u oku slovenačkim feministicama, njima smeta i poznati beogradski psihiterapeut Zoran Milivojević, te ostali stručnjaci koji se bave područjem psihologije. To su priznale u riječima uz video, gdje su poznatog psihijatra nazvale kvazi stručnjakom:

– Piskaranje raznih kvaz istručnjaka poput Romana Vodeba, Zorana Milivojevića i drugih, te medija koji im daju prostor, veliča patrijarhalni red i jača mržnju do žena. Kao ponosne feministice uriniramo na takve nasilnike i dajemo im na znanje da ne tolerišemo: ulično, patrijarhalo ili seksistično nasilje. Prasci su gotovi, primite krvave pozdrave, napisano je pokraj objavljenog videa.

Korice Vodebova knjige

I dok je slovenačka javnost u šoku, zbog neukusa i prijetnji psihijatru, javila se i struka. Roman Vodeb prima utjehu i podršku sa svih strana, javile su se kolege iz struke koji su zgroženi nad ovakvom reakcijom feminističkog društva.

Urin i menstrualna krv kao magijski rekviziti

U paganskim civilizacijama magija je zauzimala visoku poziciju. Menstrualna krv i urin su često korištene komponente koje se pojavljuju u tzv. ljubavnoj magiji. Afrička, južnoamerička i sicilijanska crna magija, i danas poznaju rituale koji uključuju: menstruacijsku krv, dlake ili tjelesne sekrete kao način pridobivanja nečije pažnje. Temperamentne Sicilijanke, s ciljem da osvoje subjekt svog poželjenja koriste menstruacijsku krv kao oprobani recept za hvatanje muškarčeve pozornosti i nadvladu nad njim. Slovenačke feministice koje se trude slomiti patrijarhalizam, mušku dominaciju i robovanje ritualima, izabrale su magijski način, koji su u indirektnom kontaktu (preko fotografija i članaka) upotrjebile za dominaciju i nadvladu nad psihoanalitičarem.

Mokraća u afričkim ritualima se koristi kao sredstvo nanošenja štete neprijatelju. U hoodoo magiji urin se često naziva “chamber lužina” ili “voda”. Zemlje Balkana isto tako pridodaju jaku moć mokraći kao magijskom sredstvu. Najviše je koriste bugarske vračare kao pomoć u ljubavno-magijskim ritualima, a istok Balkana mokraću koristi kao sredstvo pobjede nad neprijateljem. U Turskoj magiji se spominje mokraća pravookog dječaka koji nije navršio sedam godina, s mokraćom djeteta  izvode se posebni rituali koji izazivaju spolnu nemoć  kod odabrane osobe.

U modernoj kulturi, uriniranje  i menstrualna krv imaju konotaciju nečistog. Uriniranje ili njegovo spominjanje u psovkama i vrijeđanju, samo je agresivni čin i ponižavajući postupak s kojim neko želi degradirati protivnika.

Roman Vodeb, ne pridodaje veliku pažnju gnusnom činu feministica, isto tako ne podliježe sugestiji ili bilo kakvom strahu pred njima. Dr. Vodeb i dalje obavlja svoj posao i nastupa u predstavi koja ih je uznemirila. Da li su slovenačke feministice imale na umu samo provokaciju, ili je njihov ritual bio magijsku usmjeren, ostaje nam da vidimo. /Izvor: Aura.ba/ Autor: Azra Dramalija/