ROMAN VODEB, VODEĆI SLOVENAČKI PSIHOANALITIČAR GOVORI O SPOLNOSTI I SVJETSKOM PRVENSTVU: Fudbal je seks bez viagre, a gol zamjena za ženske genitalije!

roman-vodeb-2Muški sportovi su temperamentniji zbog visokog seksualnog naboja. Lopta je simbol muških testisa i falusa. Gol zastupa ženske genitalije. Sportista se trudi, da u gol ubaci „nešto“. Pogodak ili pobjeda postaje užitak, jednak  spolnom užitku.

Roman Vodeb, slovenački psihoanalitičar frojdovskim pristupom objašnjava fenomen gola, njegovog učinka na igrače i navijače. U svojoj četvrtoj knjizi  „Interpretacija sporta“ on na zanimljiv način objašnjava paradigmu sportskog pogotka ili nogomentog gola.

Kao uvijek, u svojim nastupima i predavanjima, Vodeb u središte postavlja Sigmunda Freuda, oca psihoanalize. On je prije 100 godina tvrdio, da je duševnost praljudi jednaka današnjoj, svi streme ugođaju i užitku, a seks je korijen svega. Tako u psihologiji, gol ili pobjeda postaje užitak, jednak spolnom užitku.

Skrivena struktura sporta

Roman Vodeb, psihoanalitičar, mislilac i savjetnik, svoje teze i razmišljanja na temu   „fudbal nije fudbal, a gol nije gol“ zagovara više decenija:

– Ne znam tačno kada, ali mora biti oko 20 godina, od kako mi se po glavi motaju ideje, da »gol nije gol«, da se u stvari radi o zamjeni za ženske genitalije.
Na samom početku tih razmišljanja, bilo mi je sasvim normalno da tako mislim. Svaki psihoanalitičar frojdovac zna, da gol s nogometnog  terena zastupa ženske genitalije.

Negdje 1992. desila se neka potreba da psihoanalitično obradim sport. Objašnjavao sam sportsku motivaciju, istovremeno gajio ideju da ću sport obraditi kao što bi ga obradio sam Freud. U njegovo vrijeme je sport bio manje važan, a umjetnost popularnija. Zato se je bavio analizom umjetnosti, a meni je ostavio sport  – našalio se jedan od popularnijih psihoanalitičara u regiji.

O skrivenoj strukturi sporta, Vodeb je pisao u svom prvom magisteriju pod naslovom: „Teorija sportskog užitka utemeljena na analogizaciji sporta i spolnosti, s podsvjesno simboličkog nivoa“. Nakon toga ideja o nastavku interpretacije spolnosti i sporta je mirovala. Tek nakon neoliko godina, Vodeb se ponovo vraća ovim temama:

– Postajem  aktivniji u vrijeme kada je Slovenija dočekala Zakon o sportu (1998.). Osjetio sam se dužnim, da predstavim koncept ideologije u sportu i sportskom, odnosno seksualnom tijelu. Pisao sam o skrivenoj strukturi sporta, o seksualnosti sporta te o razlikama među ženskim i muškim sportom.

Muški sportovi su temperamentniji, to je zbog visokog naboja seksualnosti. A, nje nema u ženskom sportu, žene se u sportu ponašaju po uzoru na muškarce. O toj temi sam napisao: „Muški i ženski sport pod lupom teoretske psihoanalize“ (1995).  te „Sport i Edipov kompleks“ (1998.).

Šta simboliziraju lopta i gol?

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010. godine, psihoanalitičaru su  bile inspiracija za pisanje pete knjige, u ideji su bili sljedeći naslovi: „Gol nije gol“  ili „Nogomet, užitak bez viagre“. Od izdavanja je odustao, ali je tekstove putem elektronskih medija podijelio s čitaocima. On kaže da je sport dio libida, čovjekovih skrivenih impulsa koji sa sobom nosi seksualnu strukturu.
Vodebova objašnjenja su nastala na učenjima njegovih predhodnika. U epicentar postavlja gol kao prostor ili dio nogometne igre u kojoj igrači poput muškarac u spolnom odnosu, žele u gol ubaciti nešto. Funcija lopte pri nogometu i ostalim sportovima s loptom ima sinonim falusa, odnosno sperme, čiji cilj je pogodak – gol.
Jednako mišljenje imao je  priznati psihoanalitičar Adrian Stokes, koji je još 1956. godine povezao evropski nogomet s Edipovim kompleksom i seksualnosti, te bez okolišanja povezao  gol s ženskim genitalijama.

– U svojim teorijama, Stokes  je ženske genitalije (arhetipnu vaginu) povezivao s golom.  Lopte, posebno u kriketu i baseballu, su simbolični zastupnik muškog sjemena i falusa. Nekoliko »divljih« odnosno, laičkih interpretacija  iz Stokesovog vremena se odnosi na tezu, da bi (okrugla) nogometna lopta mogla predstavljati i simbolizirati muške testise –  rekao je Vodeb.

Kroz razumijevanje skrivenih impulsa u  sportu, a posebno u sportovima s loptom,  prihoanalitičar Roman Vodeb nam je opisao paralelu i objasnio, od kuda toliki interes za sportove i šta je nevidljivi uzrok fudbalomanije.

– Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu – kaže naš sagovornik i dodaje:

– Fudbal je seks bez viagre, gol zamjena za ženske genitalije, i ja pratim Mundijal, a navijam za Bosnu!

(Azra DRAMALIJA/arhiv magazina Aura)