ROĐENI STE U SEPTEMBRU? NAUKA JE O VAMA OTKRILA NEŠTO JAKO ZANIMLJIVO

Rođenima u septembru ova će informacija sigurno laskati.

Rođeni ste u septembru ili vaše dijete baš ovih dana željno priča o svom rođendanu? Iznenadit ćete se kad čujete da je znanost otkrila nešto zabavno baš o onima rođenima u septembru. Svidjet će vam se!

Čini se, naime, da ste upravo vi i vaše dijete rođenjem predodređeni da budete uspješniji od drugih, a to zapravo ima dosta logike.

Time su se bavili stručnjaci s čak tri svjetska sveučilišta – Sveučilišta u Torontu, Floride te oni s Northwestern Universityja, a cilj im je bio usporediti septembarsku djecu-predškolce i njihova dostignuća u odnosu na grupu djece koja je rođena mjesec ranije, u augustu.

Zapravo, stručnjaci su pratili rezultate djece od predškole do tinejdžerskih godina i doista su pronašli znakovitu razliku baš kod djece rođene u septembru. Ona su, gotovo sva, od prvog razreda do tinejdžerskih dana pokazivala puno bolje znanje, lakše su čitala i rješavala matematiku te su čak i kasnije ostvarivala bolje rezultate u srednjoj školi i veći postotak upisa na fakultet, prenosi Index.

Zašto je to tako, to nažalost nisu otkrili, osim što jedan dio “krivnje” sigurno leži u činjenici da su djeca rođena krajem godine spremnija za školu, čisto zato što su prilikom polaska u školu nešto starija od djece rođene početkom naredne godine. Odnosno, praktički su taman zreli za svoje prve i naredne školske dane.