Rob Moberi (43), konobar iz Las Vegasa pobijedio rak u finalnoj fazi nakon prelaska na vegetarijanstvo

Amanda je već od prvog dana pozdravila moju odluku da pređem na vegeterijanstvo, između ostalog i jer joj je bilo lakše da kuha samo jedan obrok umjesto dva. Bio sam spreman na sve samo da pobijedim bolest. Isprva sam bio vegeterijanac, a onda sam postao radilakni vegan. Tako sam ozdravio

Kada su Robu Moberiju u julu 2012. godine ljekari saopštili da ima rak debelog crijeva, koji se počeo širiti na limfne čvorove i jetru, čitav svijet mu se okrenuo naglavačke. Ovaj 43-godišnji konobar iz Las Vegasa doživio je još jedan šok kada je saznao da će mu morati biti ugrađena i kolostomska vrećica, nakon čega slijedi ileostomija, a zatim kemoterapije i terapija zračenjem.

Međutim, nakon prvog kruga terapije i operativnog zahvata, Rob je bio potpuno iscrpljen i trebala mu je pauza od nekoliko dana kako bi očistio tijelo od toksina prije nego šro krene sa novim tretmanima zračenja. U novembru 2012. godine započeo je sa vegeterijanskom prehranom, u čemu mu je uveliko pomogla supruga Amanda (39), koja je već godinama predani vegeterijanac.

Danima nakon posljednje kemoterapije istraživao je sve što je imalo veze sa ishranom pacijenata oboljelih od raka i saznao je da šećeri i prerađena hrana potiču rast i širenje tumora.

Polumrtav od kemoterapije

Kada mu je 2012. godine dijagnostifikovan rak debelog crijeva 2012. godine, Rob je mislio da se radi o neslanoj šali jer u njegovoj porodici niko nikada nije bolovao od slične bolesti. Vodio je zdrav i sportski način života, ujutro bi rano ustajao na trčanje i hranio se kvalitetnim namirnicama bogatoj proteinima.

– Jednostavno nisam moga da vjerujem. Uvijek sam pazio da zdravlje i ishranu i ni u naluđim snovima nisam mogao sanjati da će me ovo snaći – rekao je Rob za Daily Mail.

Iako mu je tijelo punih godinu dana slalo signale da nešto nije u redu, poput naduvenosti i krvi u stiloci, Rob je sve to pripisivao nečemu pokvarenom što je pojeo. S obzirom da nije imao zdravstveno osiguranje, Rob je odlučio da ignoriše ove simptome i nastavi sa svakodnevnim životom kao da se ništa ne dešava.

To je trajalo sve do jula 2012. godine kada je hitno hospitalizovan zbog oštrog bola u stomaku. Ispostavilo se da je u pitanju mikroperforacija debelog crijeva. Dodatnim pretragama Robu je otkriven i rak debelog crijeva koji se u Robovom tijelu nalazio već dvije godine.

  • Bol je bio užasan. Hitno sam primljen na pregled i tada sam otkrio da se rak počeo nezaustavljivo širiti. Čvrsto sam odlučio da ću se boriti protiv bolesti, makar me kemoterapija i radijacija poslala u grob.
  • Čitav taj proces je bio užasan. Morao sa uzeti slobodne dane sa posla, nisam imao nimalo energije bio sam potpuno iscrpljen zbog hemikalija koje sam zbog raka morao uzimati – rekao je Rob Moberi.

Na svadbu sa kolostomskom kesom

U to vrijeme, Rob koji se iz Los Angelesa preselio u Las Vegas započeo je vezu sa svojom sadašnjom ženom Amandom, koja je zajedno s njim radila kao konobarica u popularnom baru Kosmopolitan.

  • Kada je stigla u bolnicu, jedan od doktora ju je odveo u kancelariju kako bi joj rekao da imam samo 8 posto šanse da ću se izvući živ. Ova vijest je strašno uznemirila Amandu i moju porodicu. Doktori mi nisu htjeli ovo reći, ali ja sam znao da se situacija veoma ozbiljna. Bio sam uvjeren da ću umrijeti – rekao je Rob.

–     Međutim, Amanda je ostala uz mene. Mogla je da me napusti, ali ona je odlučila da ostane. Tada sam znao da je njena ljubav stvarna i da je ona žena mog života – iskren je Rob.

Rob i Amanda su se zaručili samo nekoliko dana od moje hospitalizacije. Na ceremoniji Rob imao kolostomsku kesu na stomaku, tako da nije bilo baš romantično… Bio je veoma slab tako da nisu imali vremena za pravu proslavu.

  • Dva dana nakon operacije smo se vjenčali, neposredno prije nego što sam krenuo sa kemoterapijom. Od momenta dijagnoze, dobro sam pazio na ishranu jer sam želio biti što zdraviji. U tome mi je mnogo pomogla Amanda koja je uvijek bila vegeterijanac – kaže Rob Moberi.

Nakon završetka prvog ciklusa tretmana u novembru 2012. godine, Rob je odlučio da napravi korak dalje i pređe na vegererijanstvo.

Danas sam zdrav čovjek

  • Amanda je već od prvog dana pozdravila moju odluku da pređem na vegeterijanstvo, između ostalog i jer joj je bilo lakše da kuha samo jedan obrok umjesto dva. Bio sam spreman na sve samo da pobijedim bolest. Isprva sam bio vegeterijanac, a onda sam postao radilakni vegan. Tako sam ozdravio – kazuje Rob, koji je nedavno postao i otac dvoje djece.

Rob je svoje vegansko putovanje započeo sa proučavanjem alternativnih metoda koje je mogao isprobati, a posjetio je i centar za alternativno liječenje u Tijuana u Meksiku, koji je veoma popularan među Amerikancima koji su bolovali od raka debelog crijeva. Međutim, cijena tretmana u ovom centru često odbijaju pacijente koji nemaju doovljno novca za lijekove.

  • Umjesto boravka u Tijuani, odlučio sam se pozabaviti njihovim programom za detoksikaciju i vidjeti da li bih bio u stanju da takvu terapiju isprobam kod kuće. Ta terapija je uključivala izbacivanja kiselih namirnica i šećera iz ishrane, uključujući i crveno meso i mliječne proizvode.
  • Kada sam se 2013. godine vratio na rutinsko CT skeniranje, sve se promijenilo. Rak se smanjio za 80% i bio je u stanju remisije. Kada su me doktori upitali da li želim da nastavim sa kemoterapijom – odbio sam. Vratio sam se kući i zajedno sa ženom nastavio sa vegeterijanskom ishranom – zaključuje Rob.

Danas, Rob i Amanda su ponosni roditelji jednogodišnjih blizanaca. Rob se nada da će njegova priča inspirisati i druge pacijente da ne gube nadu i da trebaju znati da uvijek ima lijeka. S obzirom da se i sam uvjerio u dobrobiti vegeterijanizma, Rob apeluje i na druge pacijente da ovoj vrsti ishrane daju šansu te da se okrenu zdravijem načinu života.