RIZNICA ZDRAVLJA: RECEPT ZA ČAJ OD PERŠUNA

Peršun, zeleni kralj minerala i vitamina, a niskih kalorija, omiljena je biljka i dodatak svakog ljubitelja kuhinje i mirisnih i ukusnih jela. Ispitivanja kažu da samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1.630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalijum.

Tome treba dodati i značajno prisustvo željeza, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra. Peršunov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopšte srčane smetnje. U kulinarstvu, peršun se upotrebljava kao začin zbog svog specifičnog i izrazito prijatnog mirisa. Kao začin koristi se najviše list, koji se jelima obično dodaje sitno sjeckan na kraju pripreme jela, a korijen se koristi kao dodatak supama i varivima. Ipak, peršun je izuzetno voljen i cijenjen i kada je u pitanju piće, a čaj od ove biljke smatra se pravom ljekovitom poslasticom.

Čaj od peršuna se priprema još od antičkih vremena (tačnije stare Grčke), gdje se pio za izbacivanje viška vode iz organizma, za čišćenje bubrega, te kao detoksikant organizma nakon obilnih i masnih večera.

U staroj Grčkoj postojalo je vjerovanje kako je zapravo Prozerpina, boginja podzemlja, stvorila peršun. Možda bi onda ovoj boginji i trebalo da zahvalimo na ovoj biljci, jer upravo od njega nastaje jedan od najdjelotvornijih čajeva koje svako može priuštiti. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun, zbog diuretičkog djelovanja. Peršun će imati najveći učinak ako ga iskombinujete s pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću. Ipak, i najzdravije stvari mogu da budu opasne ako se prekomjerno koriste, pa zato, uz svu zahvalnost ovoj zelenoj biljci, čaj od peršuna nemojte koristiti svakodnevno i nemojte pretjerivati, jer u suštini on nije namijenjen za borbu protiv viška kilograma, već za liječenje upalnih procesa u organizmu.

Još jedna “božanska” stvar u vezi s ovim čajem jeste što je on izvrstan specijalitet koji se može piti i topao i ohlađen, u bilo koje doba dana. Ipak, zadnju šoljicu, prema preporukama, popijte najmanje pet sati prije spavanja.

Čaj od peršuna se u pravilu pije s pauzama. Možete ga piti sedmicu dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu.

Kao i svaka druga biljka, peršun može imati svoje negativne učinke. Umjerenost i pažljivo pridržavanje uputstva pomažu u izbjegavanju neželjenih posljedica. Trudnice i dojilje posebno bi trebalo da paze na količinu čaja od peršuna, a sve u skladu s dogovorom sa svojim ljekarom. Zbog svih mogućih nuspojava je preporučljivo peršun kao lijek koristiti oprezno i uz savjet sa stručnom osobom. Ipak, uz nekoliko šoljica u nekoliko dana, peršun na vas može djelovati pozitivno, a vaše zdravlje će vam zahvaljivati.

PRIPREMA:

Jednu kafenu kašičicu sjemena, lista ili korijena peršuna preliti s 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procijediti.