RIŽINA VODA – ELIKSIR KOJI “TOPI” KILOGRAME, VRAĆA ENERGIJU, ČISTI KOŽU, KOSI DAJE SJAJ…

Ne prolijevajte vodu u kojoj ste kuhali rižu, iskoristite je u zdravstvene i kozmetičke svrhe. Više energije, zdravija koža i sjajna kosa samo su neke blagodati drevnog kineskog recepta koji postaje sve popularniji…

Smeđa basmata riža prava je riznica vitamina i minerala, pa je višestruko korisna za zdravlje. Naročito karakterističan je napitak kanji koji se od njega pravi i iako u osnovi predstavlja slanu rižinu vodu, u drevnoj ajurvedi smatra se eliksirom mladosti i dugovječnosti. Ovaj napitak hrani organizam i vraća ga u ravnotežu, a zbog dobrih nutritivnih svojstava tijelu daje energiju i snagu.

Kanji je nezaobilazni dio lagane dijete koja se na svim аjurvedskim klinikama sporovodi sa onima koji počinju “pancha karma tretman” – poseban metod čišćenja organizma. Ali, ovaj napitak je takođe izvrsan izvor energije kad je tijelo dehidrirano ili iscrpljeno usljed bolesti. Osim što organizam vraća u balans, kanji podstiče i varenje hrane, pa je odlično sredstvo za održavanje dobre probave i vitke linije.

Ovaj napitak se veoma lako priprema, a preporuka je da se pije tokom cijelog dana. To naročito važi za one koji žele da vrate vitku liniju.

U litar i po provrele vode staviti jednu šaku oprane organske basmati riže ili smeđe riže i malo soli po želji. Kuhati na jačoj vatri dok zrna potpuno ne omekšaju i izgube oblik. Napitak se može procijediti i sipati u termos da bi se pio tokom cijelog dana, jer mora da bude topao.

Kako obiluje amino kiselinama, rižina voda uspješno smanjuje pore, zateže kožu, stimuliše bolju cirkulaciju krvi, pomaže da koža bude meka i podmlađena, a ten blistav.

Losion za lice i kosu

Kanji natapkan vaticom na lice može poslužiti kao losion za čišćenje, jer hrani epiderm i osvježava ten. Da bi djelovao kao maska, treba da se ostavi dvadesetak minuta na licu, a zatim ispere mlakom vodom. Višak napitka ne treba bacati, već dodati kupki: nahraniće kožu i dati joj mekoću i sjaj.

Isto se može učiniti i sa kosom: vlasi se cijelom dužinom namažu toplom rižinom vodom i prekriju kapom za tuširanje. Ostaviti da djeluje pola sata, pa isprati kosu toplom vodom i po potrebi blagim šamponom. Ova “zdrava vodica” bogata je inositolom – ugljenim hidratom koji pomaže u ojačavanju elastičnosti dlake i sprječava njeno krzanje, pa redovnom upotrebom kosa postaje kvalitetnija i sjajnija.