Rizik po zdravlje: Znate li da čarape i veš ne trebate prati skupa?

Saznajte zašto se gaće i čarape ne peru zajedno!

Da li i vi perete donji veš i potkošulje zajedno sa čarapama? Velika greška, kažu stručnjaci! Nekada davno su se ova dva odjevna predmeta čak u ručno prala odvojeno, u zasebnim posudama, a postojao je dobar tazlog za to.
Ako nemate noviju mašinu za pranje veša, moguće je da se desi da se sitni komadi, kao što su čarape ili minijaturne gaćice zaglave u bubnju. Ne samo da ćete uništiti omiljeni deo odeće, već ćete i potencijalno pokvariti mašinu.

Međutim, nije to ono što stručnjake brine. Oni upozoravaju na moguće zdravstvene probleme… Istovremeno pranje gaćica, brushaltera, i potkošulja zajedno sa čarapama (u kojim najčešće provedemo cio dan) nije poželjno iz higijenskih razloga. Stručnjaci upozoravaju da se tako uvećava rizik od širenja bakterija i drugih patogena.

Da bi se virusi i mikrobi u potpunosti uništili, temperatura vode mora da bude najmanje 60 stepeni. Gljivice se uništavaju tek ako je temperatura vode (sa deterdžentom) preko 80 stepeni, i to poslije 20 minuta. Dakle, ako ste mašinu uključili na štedljivi režim, nećete riješiti problem.