Uhvatite prirodnu satnicu u ishrani, jer organizam otkucava svoje potrebe poput najpreciznijeg sata
Kod zdrave ishrane veoma je važno da se pažljivo gleda u sat, jer nije svejedno u koje doba dana se jede. Dnevni raspored obroka treba da bude u skladu sa zahtjevima organizma, koji su različiti u toku jutra, podneva i večeri.
Pravila kojih se treba pridržavati da bi hrana i tijelo uhvatili zdrav i prirodan ritam nisu komplikovana, a iznenadit ćete se osjećajem koji će vam uskoro podariti.
JUTRO
Jutro je element žuči i jetre. Lagani obrok bio bi pravi pogodak. Žitarice, voće i povrće odmoriće jetru, isprazniti crijeva, „oprati“ stomak i pripremiti metabolizam za slijedeću etapu.
– Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak – stara je izreka koja mnogo govori o zdravoj ishrani. Doručak neka vam bude najvažniji obrok u toku dana, ali ne po količini i kalorijskoj dimenzioniranosti.
Najbolje vrijeme za doručak je između 8 i 10 sati:
- razmislite o supi od povrća, a možete da dodate i parče pite, prohe, sendvič…
- u jogurt dodajte 1 kašičicu mljevenih sjemenki bundeve ili lana
- možete pojesti i porciju mehko kuhanih žitarica sa sjemenkama
- dobra kombinacija je i sendvič sa svježim kupusom, i(li) mrkvom, uz čaj od žalfije
PODNE
Podne je vrijeme srčane energije. Oko 14 sati obično se osjeti potreba za hranom, javlja se hipoglikemija i pad pritiska. Možete pojesti mali sendvič i popiti šoljicu gorkog čaja (lincura, pelin, kičica).
Od 12 do 15 h trebalo bi uklopiti drugi dnevni obrok. Za ručak jedite nešto od slijedeće hrane:
- čorba od povrća
- rižoto sa pečurkama
- riblja čorba
- mehko kuhane žitarice
- špageti sa prelivom
POPODNE
Drugi dio dana je vrijeme kada je aktivna energija stomaka, slezene i pankreasa. Između 16 i 17 h trebalo bi pojesti popodnevnu užinu. Najbolje je da to bude nešto slatko:
- kompot ili voće
- žitarice sa suhim grožđem
- slatki napitak od mrkve, bundeve i kupusa
- nekoliko koštunjavih plodova sa suhim voćem
VEČE
Veče je vrijeme kada je aktivna energija pluća i debelog crijeva. Oko 18 ili 19 sati idealno je imati posljednji obrok u toku dana. Možete večerati neku od slijedećih nutricionističkih kombinacija:
- čorba od mahunarki, tvrdo kuhane žitarice i salata
- riba sa krompir salatom
- usaka, tvrdo kuhane žitarice i salata
- salata od žitarica i pita.
DOPONOĆNI OPORAVAK
Noću je aktivna energija bubrega, pa tri sata prije spavanja ne bi trebalo ništa da jedete i pijete.
Najbolje vrijeme za odlazak na spavanje je oko 22 sata, ali rijetko ko to može ukoliko je radno aktivan. Zna se da je san prije ponoći okrijepljujući i odmarajući. Tada se tijelo najbolje regeneriše.