Rimskim putevima zlata do Crvenih zemalja: Ne kopaj, osjetit ćeš udar groma!

Zapitate se da li se radi samo o prirodnom fenomenu, ili se ipak iza priče o Crvenim zemljama krije nešto dublje, nešto više od legende koja kaže kako se nekada, birvaktile, tu nalazila crkva i kako su je vjernici zakopali kako je ne bi „poharali“ turski osvajači? Poslije toga, crkvu su i prokleli: svako onaj ko pokuša da je otkopa, stradat će od grmljavine i udara munje

Izgleda da ljudsku pažnju i znatiželju ništa više ne zaokuplja od misterioznih, nadnaravnih, prirodnih ili nekih drugih neobjašnjivih i nerazjašnjenih fenomena i događaja. U njih, svakako, u prvi mah ubrajaju se i legende. U većini slučajeva, pomiješane su i sa nekim historijskim istinama i činjenicama pa iz tog razloga još više pobuđuju pažnju. Nit ih čovjek može u potpunosti odbaciti zbog mnogih činjenica i logičnosti, niti ih objeručke prihvatiti jer ipak u sebi nose mnogo nejasnih, misterioznih i za naša shvatanja i poimanja, nemogućih „priča“.

Poruke puta

Mnoge od tih legendi, isprele su se i oko Crvenih zemalja, u narodu znanih i kao Crkvište. Smjestile su se u njedrima Vranice, na oko 1700 metara nadmorske visine i već vijekovima golicaju maštu i tema su noćnih sijela naših predaka koji su bez trunke sumnje tvrdili kako se upravo na njima nalazi zakopana crkva puna blaga.

Postoji nekoliko puteva kojima se može doći do njih. Jedan vodi od Gornjega Vakufa, drugi iz pravca Novog Travnika, jedni im prilaze iz Fojnice… Ponajčešće se radi o planinarima, prirodnim i historijskim sladokusicama, a nadomak njih tokom pašnih mjeseci ovčari borave sa svojim stadima i porodicama.

Krajem oktobarskih sunčanih dana, sijale su u svom punom sjaju. Obučene i obojene jesenskim ruhom, doista su nosile neku mističnu poruku. I sam put kojim se može doći do njih, specifičan je, poseban i nosi određenu poruku.

Zapitate se da li se radi samo o prirodnom fenomenu, ili se ipak iza priče o Crvenim zemljama krije nešto dublje, nešto više od legende koja kaže kako se nekada, birvaktile, tu nalazila crkva i kako su je vjernici zatrpali kako je ne bi „poharali“ turski osvajači? Poslije toga, crkvu su i prokleli: svako onaj ko pokuša da je otkopa, stradat će od grmljavine i udara munje.

Izdašna priroda

I sam uspon uz potok Zlatan, preko Busovačkih staja, Prokoškog jezera i najvišeg vrha Nadkrstaca do Crvenih zemalja, ide u prilog legendi. Nadomak njih se nalazi i lokalitet poznat kao Gradina, pa priče o halkama na stijenama, pa Zlatni potok i izvor vode za koji se tvrdi da je lijek za mnoge bolesti. Da li je sve to baš slučajnost ili ima istine da se tu nalazi vrijedno „blago i zlato“?

Neki historičari pominju kako su se nekada upravo tim lokalitetom kretale rimske karavane koje su prenosile plemenite metale, prvenstveno zlato iz pravca Fojnice. Također, navodi se i kako je Vranica bila jedan od najvećih „rudnika“ i najbogatija planina kristalima i plemenitim metalima. Za ovaj lokalitet se upravo vežu neke činjenice koje idu u prilog tome da se tu vršila separacija zlata. I sam izgled Crvenih zemalja, upravo upućuje na to.

I danas se vide tragovi kopanja nekih znatiželjnika u potrazi za blagom. Prepričava se da su nekoliko puta prilikom pokušaja kopanja, neki doživjeli nevjerovatno i jako pogoršanje vremenskih prilika.

Bilo kako bilo. Bili vi pristalica legendi, ili historijskih istina, ono što je činjenica jeste da je priroda na cijelom ovom potezu itekako izdašna, kako plodovima tako i nevjerovatnim pejzažima i prizorima. Posebno je interesantna ova ruta, jer su pogledi jedinstveni, a mi vam ih donosimo kroz nekoliko fotografija koje su uistinu prave bh. razglednice.(aura.ba/A.H.)