Rimske njoke su odličan prilog, ali i glavno jelo

Recepti s njokima od griza vraćaju u doba Rimskog carstva. Kao i tada i danas su vrlo popularno jelo u Italiji. Jednostavni sastojci do danas su ostali nepromijenjeni. Glavni sastojak za rimske njoke nije krompir već griz.

Jednom kad se njoki skuhaju, ne moraju se staviti peći već slobodno možete odvojiti određeni broj i zamrznuti pa pripremiti kasnije.

 

Potrebno vam je:

250 g griza
1 l mlijeka
100 g maslaca
2 žumanjka
100 g naribanog parmezana
40 g tvrdog sira
sol
prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.
Kada mlijeko prokuha miješajući dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kutlačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
Polovinu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati “rolat”. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa “rolatima”  staviti na 20 minuta u frižider.
Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom.
Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.

Komentari

komentara