Ruke su vam stalno hladne? Evo šta to otkriva o vašem zdravlju

Liječnici često upozoravaju da hladne ruke mogu ukazivati na zdravstveni problem. Kada je vani hladni, normalno je da vam rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu.

Čak i kada je vanjska temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcioniše kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu.

Ipak, na hladne ruke treba obratiti pozornost jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema. Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama jesu anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge tegobe koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima.

Stalno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke lijekove poput lijekova za štitnjaču, migrene. Liječnik može dijagnosticirati problem i predložiti liječenje.

Poprilično je uobičajeno da se ruke smrzavaju tijekom zime, napose na skijanju, klizanju ili ako se bavite drugim aktivnostima na otvorenom. Najbolji način zaštite jest nošenje kvalitetnih vodootpornih rukavica.

One ne smiju previše stezati ruke kako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako nešto treba da radite na nižoj temperaturi, nosite rukavice bez prstiju koje će zaštititi ruke, a ostaviti prste učinkovitim.

Liječniku se javite uslijed ovih simptoma:

konstantno hladne ruke i stopala
promjene u boji kože
utrnulost
trnci
čirevi ili plikovi
previše zategnuta koža