Rijetka virusna bolest širi se Evropom: KOJI SU SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA?

Majmunske boginje su virusna bolest koja je izuzetno zarazna. Postoje različiti putevi prenosa. Uzrok je primarno stacioniran na području Afrike u životinjama, majmunima i glodarima. Tako je prisutan, a onda se može prenijeti i na ljude” – objašnjavaju medicinski stručnjaci.

Ovaj virus se prenosi sa čovjeka na čovjeka bliskim kontaktom, kapljičnim i se*sualnim putem. A mogući su i drugi načini prenosa, kontaktom sa zaraženim predmetima, kontaminiranom odjećom….

Na pitanje kako je moguće da se virus odjednom pojavio u toliko zemalja, doktori su suzdržani. Kažu:

„To je nešto na šta će odgovor morati da da sistem javnog zdravlja prvenstveno u zemljama u kojima se bolest pojavila, na koji način se sve to događa, iz kojih razloga, a uzimajući prije svega u obzir i populaciju koja je u ovom trenutku zahvaćena virusom u svim zemljama.”

Vrijeme od kontakta sa virusom do bolesti je desetak dana. Nakon toga, kao i svaka druga infektivna bolest, ima neke svoje opšte simptome gdje vi ne možete da znate o čemu se tačno radi. To su povišena temperatura, slabost, bolovi u cijelom tijelu, spominju se čak i uvećani limfni čvorovi u određenim regijama. Onda se negdje nakon dva do tri dana razvijaju određeni simptomi, prvenstveno osip – objašnjavaju doktori, te upozoravaju:

“Kao i s kovidom, tako treba biti oprezan i s ovom bolešću. Kakav će daljnji trend biti, teško je predvidjeti. Ono što može biti na neki način utješno, to je da za sada nemamo preveliki broj slučajeva”.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gdje se veruje da je inficiran, prije nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji. U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje. U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.

Za sada nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evrop. Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Prema podacima na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u posljednje vrijeme varira između tri i šest odsto.