Rijetka bolest: TINEJDŽERKA (16) OSTARILA PREKO NOĆI

Filipinka Raizel Kalago (16) je bila mis nekoliko puta zbog svog izgleda jer je sa 14 godina izgledala starije.

Međutim, prije godinu dana su počeli problemi. Tada je praktično preko noći počela da primjećuje bore. Vrlo brzo je “ostarila” nekoliko decenija. Iako i dalje pohađa srednju školu, kada se pojavi na ulici, svi misle da je u pedesetim godinama.

  • I dalje sam mlada, a izgledam kao starica i sa tim moram da se pomirim. Ljudi često misle da sam starija od svoje majke, ona je izrazito mladolika – kaže Raizel čija majka ima 36 godina.
  • Promjene su počele da se dešavaju prvo u vidu osipa ispod vrata i lica. Boljelo me je na dodir. Onda, kada bi se osip povukao, ostale bi bore. Obilazili smo sve moguće ljekare ali niko nije imao pojma šta mi se dešava – kaže Raizel.

Konačno su u jednom trenutku došli do stručnjaka koji je otkrio izvor njenih problema. U pitanju je ekstremno redak poremećaj po imenu progerija ili Hačinson-Gilford sindrom.

  • Pošto se sve dešavalo u vrijeme pandemije, nosila sam masku pa mi je bilo malo lakše. Ne mogu da se pomirim sa svojim stanjem, stid me je da izlazim i zato i dalje nosim masku i ne planiram da je skinem. I komšiluk me pita šta mi se desilo, a ja prosto ne mogu više da odgovaram na ta pitanja. Samopouzdanje mi se potpuno srozalo i plašim se da nikad neću moći da vratim svoj nekadašnji izgled – očajna je ova tinejdžerka.
  • Trenutno na cijelom svijetu ima oko 200 dijagnostikovanih slučajeva progerije. Za tu bolest i dalje nema lijeka, tek se istražuje – kaže dr. James Jang, koji joj je i identifikovao bolest.

error: Content is protected !!