Riješite zagonetku i otkrijte da li bi ste preživjeli na pustom ostrvu

Izdvojte malo vremena i pokušajte da riješite zanimljivu zagonetku uglednog Gardijanovog naučnog blogera Aleksa Belosa.

Dakle, pred vama je težak zadatak:

Prijatelj i vi uhvaćeni ste na pustom ostrvu, kojim vlada matematičar-tiranin.

Zaključani ste u dvije odvojene ćelije i pred vama je slijedeći zadatak:

Svakog minuta tokom jednog sata morate da bacite novčić. Novčiće bacate istovremeno i nakon svakog bacanja treba da pogodite da li je onaj drugi bacio “pismo” ili “glavu”.

Dakle, 60 bacanja, 60 pretpostavki.

Pravila nalažu da će vas matematičar-tiranin ubiti ukoliko obojica date tačan odgovor makar i jednom. Dakle, kako biste izvukli živu glavu, mora pri svakom bacanju makar jedan od vas da pogriješi u pretpostavci.

Imate deset minuta da osmislite strategiju preživljavanja prije nego što paklena “igra” krene. Od trenutka kada uđete svako u svoju ćeliju nema dogovaranja.

Pa, možete li da obezbedite da preživite?

Kada dobro razmislite možete da provjerite riješenje:

 

Iako na početku djeluje teško i zahtjeva neku vrstu posebno pametne strategije, sve je zapravo vrlo jednostavno.

Preživećete ako koristite slijedeću tehniku: Jedan od vas uvijek mora da kaže tačno šta je dobio kao pretpostavku šta je onaj drugi bacio, a drugi mora da kaže suprotno od onog što je dobio, kao pretpostavku šta je prvi bacio.

Evo i primjer:

Osoba A baci “glavu” i predvidi suparniku “glavu”. Osoba B baci “glavu”, a kaže “pismo”. Dakle – Osoba A je rekla tačno, ali je osoba B pogriješila i time povećala šansu za preživljavanjem. U slučaju da je osoba B bacila “pismo”, rekla bi “glava”. U tom slučaju je osoba A pogriješila i opet su “uštedili” još minut života.