RIJEŠITE TEST i saznajte da li ste zavisnik od hrane

Jednostavno rečeno, neko može biti zavisan od brze hrane na isti način kao i narkoman od droge. Uključene su iste oblasti u mozgu – i isti neurotransmiteri – a i mnogi simptomi su identični. Zavisnost od hrane je relativno nov (i kontroverzan) termin, pa ne postoji precizan podatak koliko se često javlja. Ova pojava je slična drugim poremećajima u ishrani, uključujući bulimiju, kompulsivno prejedanje i “nezdrav” odnos prema hrani.

Prerađena hrana ima moćno dejstvo na centre “zadovoljstva” u mozgu, uključujući i neurotransmitere, poput dopamina. Najproblematičnija je brza hrana, kao i ona koja sadrži šećer, pšenicu ili oboje, prenosi portal Ljepota i zdravlje. Tu nije riječ o nedostatku volje ili nečem sličnom, zavisnost od hrane uzrokovana je jakim lučenjem dopamina, što mijenja biohemijsku ravnotežu mozga. Mnoge studije su potvrdile daje zavisnost od hrane stvaran problem.

Ne postoji test krvi koji može potvrditi daje neko zavisan od hrane. Kao i druge zavisnosti, u pitanju je problem u ponašanju. Ovo je osam simptoma tipičnih za zavisnike od hrane:

Često imate potrebu da jedete određene namirnice, uprkos tome što ste siti i što ste upravo pojeli hranljiv obrok.
Kad pokleknete i počnete da jedete hranu za kojom ste žudjeli, često pojedete više nego što ste namjeravali.
Kad jedete ono što ste željeli ne prestajete dok se ne prejedete.
Često osjećate krivicu kad pojedete neku hranu, ali to ubrzo ponovo činite.
Ponekad pronalazite izgovore zašto treba da jedete onu hranu za kojom žudite.
Više puta ste pokušali da prestanete da jedete, ili ste postavljali neka pravila u vezi s određenom hranom, ali bezuspješno.
Često se krijete od drugih kad jedete veliku količinu nezdrave hrane.
Osjećate da ne možete kontrolisati koliko brze hrane jedete, uprkos tome što znate da vam šteti (tu spada i gojenje).

Ako se pronalazite u četiri do pet ovih tvrdnji, onda imate ozbiljan problem s hranom. Ako se pronalazite u šest i više rečenica, onda ste zavisnik/ca od hrane.