Riješite se ružne navike: Pet načina da prestanete grickati nokte

Ako grizete nokte, velika je vjerovatnost da ste tu naviku stekli u mladosti. Istraživanja potvrđuju da više od trećine adolescenata grizu nokte, ali će trećina njih prestati s navikom do 35 godina. Navike poput ove često provodimo nesvjesno a rezultat su nervoze, stresa i dosade.

Gristi nokte svakako ne izgleda lijepo niti privlačno, a samim činom prenosimo sve prljavštine i bakterije u usta, a rezultat može biti i nepovratno oštećenje noktiju, desni i zuba.

Želite li prestati s ovom navikom, pročitajte savjete kako to i učiniti.

Umjetni nokti

Oni ne samo da izgledaju odlično, već su od velike pomoći osobama koje ih grizu. Ukoliko nosite tip osobe koja bi uživala u tako uređenim noktima, možete ih oblijepiti flasterom ili na ruke staviti rukavice.

Usvojite novu naviku

Baš kao što to znaju i ovisnici o cigaretama, navika se teško riješiti. Pokušajte ju zamijeniti nekom dobrom. Neki od primjera su žvakanje žvakaće gume, grickanje orašastih plodova ili pjevušenje. Ukoliko vam ništa ne polazi za rukom, obratite se stručnjaku za pomoć.

Potražite podršku prijatelja

Put do bilo kojeg cilja je puno lakši uz podršku prijatelja, a od posebne će pomoći biti osoba koja prolazi isto što i vi.

Povežite osjećaje i situacije

Baš kao i situacije, naše misli kreiraju i naše ponašanje. Ako možete prepoznati koje su situacije okidač, postanite ih svjesni i razmišljajte o njim svaki put kad poželite gristi nokte. Probuđena svijest o problemu vam može puno pomoći.

Pronađite spas u opuštanju

Ako ste već prepoznali koje vas situacije i raspoloženje tjeraju da grizete nokte, pronađite neku metodu opuštanja koja će pobijediti jaku želju. Plešite, pjevajte, meditirajte ili pripremite biljni čaj koji će vas umiriti.