Riješite se neugodne žgaravice u osam jednostavnih koraka

Žgaravica je jako neugodan problem koji se može jednostavno kontrolisati s par manjih promjena u svakodnevnoj prehrani. 

Žgaravica  je česta bolest među ljudima, a nju uzrokuje vraćanje želučane kiseline u jednjak. Formalno se žgaravica zove gastroezofagealna refluksna bolest, a više je od obične nelagode, budući da može čovjeku znatno smanjiti kvalitetu života.

– Žgaravica može uzrokovati oštećenje jednjaka, a ako se ne liječi može povećati i rizik od raka – izjavio je dr. William Kormos za Harvard Health Publications, doktor opšte medicine u bolnici Massachusetts General.

Probleme uzrokovane žgaravicom možete olakšati primjenjujući ovih 8 koraka u svakodnevnom životu:

Važna je veličina obroka. Jedenje velikog obroka povećava pritisak na mišiće čija zadaća je zadržati hranu u želucu te spriječiti njen povratak u jednjak. Što više jedete potrebno je više vremena da se želudac isprazni, što doprinosi jačanju žgaravice. Bolje je češće jesti manje obroke i polako jesti te dobro sažvakati hranu.

Izbjegavajte jesti kasno po noći. Jedenje obroka tri sata prija odlaska u krevet može pogoršati žgaravicu. Poslije zadnjeg obroka u danu potrebno je ostaviti dovoljno vremena da želudac probavi hranu te otići na spavanje s praznim želucem.

Izbjegavajte vježbanje odmah poslije obroka. Poslije obroka pričekajte par sati da želudac probavi hranu i onda idite na vježbanje. To ne znači da bi trebali nakon obroka leći i odspavati, već da se opuštate i bavite stvarima koje od vas ne traže naprezanje.

Spavajte u polupodignutom položaju. Ako imate po noći problema sa žgaravicom dobar jastuk i podignuta glava neće biti dovoljno da vam pomogne. Potrebno je podići uzglavlje kreveta za desetak centimetara ili nabaviti poseban jastuk u obliku trokuta (poput onih jastuka za novorođenčad) koji će podići torzo i glavu te smanjiti pritisak na želudac.

Informišite se o hrani koja uzrokuje žgaravicu i što više ju izbjegavajte. Začinjena i masna hrana, citrusi, gazirana pića, kafa i slično potiču žgaravicu zato ju je najbolje izbjegavati ili barem ograničiti.

Provjerite ne pojavljuje li se žgaravica kao nuspojava uzimanja određenih lijekova. Provjerite kod doktora ili farmaceuta postoji li mogućnost da lijekovi koje uzimate možda uzrokuju žgaravicu.

Nakon obroka žvaćite žvaku bez šećera. Žvakanje žvake potiče stvaranje sline, koja pomažu u neutraliziranju kiseline, umiruje jednjak i gura kiselinu natrag u želudac. Izbjegavajte žvake s pepermintom, jer on potiče žgaravicu.

Možda bi trebali izgubiti na težini. Povećana tjelesna masa stavlja dodatni pritisak na želudac i gura sadržaj želuca u jednjak. Uska odjeća i kaiši također mogu utjecati na pojavljivanje žgaravice.